Veste bună pentru pensionari! Ministrul Muncii îi asigură pe români că nu vor scădea pensiile după recalculare: „Vreau să fiu foarte bine înțeleasă!”

Simona Bucura Oprescu s-a adresat astăzi tuturor pensionarilor români care s-au arătat nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii i-a asigurat pe aceștia că nu vor primi bani mai puțini în septembrie. 

Simona Bucura Oprescu / foto: Arhiva Click!
Simona Bucura Oprescu / foto: Arhiva Click!

Simona Bucura Oprescu: „Pensia dumneavoastră nu scade!”

„Nicio pensie nu scade. Vreau să fiu foarte bine înțeleasă. Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică de cea din luna august”, a spus joi într-o conferință de presă ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a făcut o serie de declarații care-i vizează pe românii ce se simt neîndreptățiți în urma recalculării din ultima perioadă. Îi asigură că nu vor primi bani mai puțini la pensie începând de luna următoare. 

„O pensie cel puțin egală cu cea din luna august, nimeni nu va primi mai puțin. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită au un cuantum mai mic în urma recalculării, stimați pensionari, pensia dvs nu scade. Veți primi cuantumul cel mai prealabil, dacă în decizia de calculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu ce ați primit în luna august. Scrie foarte clar, se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată. Nu va scădea niciun leu pensia dvs, dar ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială că pensia dvs nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie. Am fost întrebată ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare.

În general sunt doua categorii de pensionari în această situație, indemnizația socială care nu scade sub 1200 de lei, începând cu septembrie aceștia vor primi această sumă. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1281 de lei suma se suportă de la bugetul de stat ca până acum.

Cei care au avut un avantaj la pensie si primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit la fel, ei au avut avantajul de a le crește pensia. Domniilor lor nu pierd acest avantaj, pentru că își păstrează pensia. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate în aceeași formulă ca inechitățile să dispară. În spatele reformei este o muncă minuțioasă de evaluare, dosar cu dosar situației fiecărui pensionar din România.

La predarea mandatului meu era evaluat 70% din dosarele pensionarilor din România, mai erau de evaluat peste un milion de dosare. În mai puțin de un an s-a finalizat recalcularea, toți pașii pe care i-am făcut cu colegii de la Casa Națională de Pensii, împreună cu colegii de minister, toți acești pași aduc creșterea pensiilor. Toți acești pași i-am făcut cu gândul la pensionari! Repet, avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia, aceștia au avut un beneficiu suplimentar când valoarea lor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit la fel”, a declarat ministrul Muncii.

„Recalcularea reflectă contributivitatea”

Ministrul Muncii a ținut să mai precizeze faptul că fiecare cetățean va primi la pensie atât cât a muncit. De asemenea, a încercat să îi liniștească pe pensionari, transmițându-le că sumele nu vor scădea, chiar dacă cifrele de pe decizia de recalculare sunt mai mici. 

„Pentru muncă și contribuții egale să avem pensii egale, în general printre acești 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia avem două categorii, cei cu perioadă de contributivitate și cei care au obținut beneficii mai mari decât activitatea lor. O altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiar de pensie socială care în urma recalculării vor primi mai mulți bani.

Am realizat reforma pensiilor pentru muncă și contribuții egale, vom avea un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care va putea crește pensiile fără a crea deficite bugetare. Recalcularea reflectă contributivitatea. Pot înțelege că există nemulțumiri, sunt sigură că numărul celor mulțumiri va fi semnificativ. Sunt convinsă că pensionarii simt că li s-a făcut dreptate, mi-aș dori ca și ei să fie auziți. Vorbim de o creștere cumulată de peste 40% în acest an. Pentru cei mai mulți dintre pensionari aceasta este o creștere reală și semnificativă. Acesta a fost un obiectiv al meu ca ministru al Muncii în guvernul Ciolacu”, a încheiat ministrul Muncii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net