Veşti bune! Pandemia de gripă porcină bate în retragere

Ultima actualizare:

Organismul are argumente pentru a-şi apăra activitatea: pandemia gripei A 'este absolut reală', deşi este deja în declin. Aşa cum s-a anunţat, s-a extins rapid din Mexic în primăvară, fapt ce a justificat o escaladare a alertelor în primele zile. Faptul că virusul a provocat o gripă aproape benignă şi că mortalitatea s-a menţinut sub nivelul gripei sezoniere, nu înseamnă că s-a produs o pandemie ci mai degrabă o boală epidemică cu răspândire rapidă. Este ceea ce s-a întâmplat înregistrându-se aproximativ 14.000 de morţi în lumea întreagă, dintre care 271 în Spania. Numărul celor contagiaţi a fost mai mare: 1,2 milioane doar în Spania. OMS s-a declarat incapabilă să-i estimeze.

În primul rând, merită amintit că mortalitatea scăzută a virusului noii gripe - 0,21 morţi la o mie de persoane contagiate - este o dată în favoarea şi nu împotriva autorităţilor sanitare globale şi locale. Criticile la adresa OMS şi guvernelor în cazul în care gripa ar fi făcut pagube masive din cauza lipsei de pregătire ar fi fost mult mai dure. O altă chestiune este dacă previziunile au dat greş şi au dus la cheltuieli excesive pentru cumpărarea de vaccinuri şi de antigripale pentru un procent mult mai mare din populaţie şi care nu s-au dovedit necesare. În cazul spaniol, Ministerul Sănătăţii a comandat 37 de milioane doze de vaccin, a primit 13 milione, a repartizat 9 milioane în provinciile autonome şi nu a utilizat decât circa 2 milioane.

Pe aceeaşi temă:

E gripa porcină escrocheria secolului? Citeşte teoriile conspirative!

Criticile venite din partea Consiliului Europei, l-au avut drept portavoce pe parlamentarul socialist german şi medic epidemiolog Wolfgang Wodarg, care susţine că industria farmaceutică şi OMS 'au incitat la alocarea de resurse sanitare menite să favorizeze strategii de vaccinare ineficiente' şi că au fost făcute deliberat pentru a aduce profituri industriei. O acuzaţie foarte gravă dacă va fi probată. Le revine oamenilor de ştiinţă sarcina de a dezbate cât de precis poate fi anticipat impactul unui virus total nou. Existau motive suficiente pentru a lua în serios ameninţarea, dar se poate dezbate pe baze transparente pentru a înlătura orice echivoc. Totuşi ar fi o greşeală să se treacă de la o isterie colectivă la un dispreţ total considerând irelevant un tip nou de gripă care s-a răspândit în rândul nostru. Şi nu trebuie, în niciun caz, să ne dezarmeze în faţa viitoarelor pandemii.

Citeşte şi:

OMS se apără: Pandemia de gripă porcină nu este o farsă!

Cu multe luni în urmă au fost medici care au recomandat pacienţilor lor să nu cumva să se vaccineze împotriva gripei A. Un vaccin testat insuficient este mai periculos decât virusul în sine, au spus ei. Acum Consiliul European suspectează că în spatele pandemiei fantome s-ar afla anumite multinaţionale farmaceutice, care au mituit funcţionari ai OMS pentru a-şi plasa cantitatea de vaccinuri. Au fost ţări, precum România - subliniază ziarul El Pais - în care gripa A nu a omorât pe nimeni, vaccinul însă da. Era un lucru de aşteptat, dar ce se poate face în astfel de cazuri? se întreabă publicaţia.

Începutul anului 2010 ne-a luat pe nepregătite: un terorist a trecut cu exploziv lipit pe corp de echipamentele de supraveghere, summitul climei a eşuat dar iarna a lovit greu întrega Europă, în timp ce o calamitate imprevizibilă, precum cutremurul din Haiti, a dat loc unor tragedii previzibile. Este clar că avem probleme de previziune, dar în ce priveşte restul, mai mult decât viziune este vorba de prostie, conchide ziarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net