Vezi aici cel mai premiat scurt-metraj din istorie - VIDEO
Scurt-metrajul "Porque hay cosas que nunca se olvidan" (Pentru că există lucruri ce nu se uită niciodată), al regizorului spaniol născut în Buenos Aires, Lucas Figueroa, a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai premiat din istorie, primind aproape 300 de premii la diferite festivaluri, scrie ABC.
Treisprezece minute i-au fost suficiente lui Figueroa, cu tată galician (Vigo) şi mamă andaluză (Almeria), dar cu accent argentinian, să dezvolte o istorie de teroare şi umor de producţie 100% spaniolă, care va primi distincţia şi recunoaşterea Guiness Book în 21 ianuarie, la sediul Academiei de Film Spaniole, din Madrid.
A avut nevoie de mai bine de doi ani de prezenţe la festivaluri pentru a acumula atâtea premii. "Aproape 300 de premii, cum parodiază filmul. Umorul negru este cel mai universal. De aceea cred că filmul a prins în toată lumea", susţine figueroa, născut în 1978 şi care a produs acest film împreună cu LMF Films.
Filmat în Segovia, dar acţiunea are loc în Napoli, în 1950
Regizorul recunoaşte: "Ar fi ciudat dacă lumea m-ar cunoaşte", pentru că nu a atras niciodată atenţia asupra sa cu munca sa. În "Porque hay cosas que nunca se olvidan" şi-a complicat existenţa: sunt "copii şi animale", s-a filmat în Segovia, dar acţiunea filmului are loc în Napoli, în 1950 şi este vorbit în întregime în italiană. În plus, el însuşi a făcut montajul, producţia, direcţia artistică şi banda sonoră. "Un haos total", recunoaşte regizorul, care şi-a început cariera în audiovizual în publicitate.
Povestea acestui superpremiat scurt-metraj este cea a patru copii care "joacă fotbal şi mingea cade în curtea casei bătrânei malefice", explică Figueroa. Bătrâna cea rea le sparge mingea pentru ca aceştia să nu se mai joace. "Răzbunarea va fi teribilă", spune regizorul.
Festivalul de Film de Groază din San Sebastian, cel din Roma şi premii în Marea Britanie, S.U.A., Germania, Polonia sau Ucraina au colaborat la acest record şi Figueroa speră ca acesta să fie drumul pentru un lung-metraj. "Cred că scurt-metrajul este un format în sine, dar în cazul meu a fost drumul spre un lung-metraj", conchide Figueroa.