VIDEO Cutremurul din Arad a avut 7 grade în epicentru și a fost urmat de 13 replici. Ce spun experții

Ultima actualizare:

Cutremurul care s-a produs marți în Arad, evaluat la 5,2 grade, a fost de suprafață, iar seismologii spun că a fost mult mai puternic. Seismul a avut o intensitate de 7 grade în epicentru, iar în Arad s-a simțit la 6, au explicat seismologii. Sute de case și blocuri au suferit crăpături care pun în pericol siguranța locatarilor.

sursa foto: facebook/ Marian Buga
sursa foto: facebook/ Marian Buga

Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a susținut, marți seara, că seismul din Arad (de 5,2 grade pe scara Richter) a avut o intensitate de 7 grade Mercali în epicentru și s-a simțit cu o intensitate de 6 în zona Aradului.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a declarat Constantin Ionescu la Digi24.

„6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”, a mai explicat directorul INFP.

Sute de case au fost avariate

În localitatea arădeană Ghioroc, sute de case, clădiri publice, spitalul au fost avariate de mișcarea tectonică. În cinci case au căzut tavane sau pereţi, a scris pe Facebook primarul localității Corneliu Pop-Morodan care a anunțat și că a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În localitatea arădeană Ghioroc, sute de case, clădiri publice, spitalul au fost avariate de mișcarea tectonică. În cinci case au căzut tavane sau pereţi, a anunțat pe Facebook primarul localității, Corneliu Pop-Morodan care a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă

Seismul cu magnitudinea de 5.2 pe Richter a fost înregistrat, luni seara, la ora 20:46, la 15 kilometri de municipiul Arad și la o adâncime de 5 km. La ora 22:55 a fost înregistrată o replică cu magnitudinea de 4,3 grade. În total, au avut loc 13 replici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net