Vestea care îngrozește românii! Când va avea loc un cutremur la fel de puternic ca cel din 1977. Gheorghe Mărmureanu: „În jurul anului...”

Un nou cutremur de suprafaţă s-a produs, azi-noapte, în zona Crişana, judeţul Arad, la ora 00:24, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut magnitudinea de 3.2 grade pe scara Richter.

Cutremurul din 1977 a avut loc pe 4 martie / foto: arhivă
Cutremurul din 1977 a avut loc pe 4 martie / foto: arhivă

Acesta a fost cel de-al 11-lea cutremur produs, în ultimele zile, într-o zonă liniștită din punct de vedere seismic. Mihai Diaconescu, seismolog INFP, a explicat că seria de cutremure din județul Arad reprezintă un efect al stresului care afectează Banatul românesc.

„Deocamdată nu prezintă niciun pericol. Cutremurele au o magnitudine destul de mică, dar suficient ca să fie simțite, ținând cont că mare parte dintre cutremure sunt în apropierea localității Păuniș, Lipova și încă câteva sate mai mici, dar cutremurele peste 4 pot fi simțite pe o arie un pic mai largă”, a declarat seismologul la B1TV.

Când ar putea să fie România lovită de un cutremur ca cel din 1977

Momentan, România, nu este în pericol să fie lovită de un cutremur la fel de puternic ca cel din 1977. Dar, acest pericol există totuși, sau cel puțin așa susține Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului.

Celebrul seismolog este de părere că, un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu.

46 de ani de la cutremurul din 1977

Pe 4 martie 2023 s-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, când România a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Peste 1.500 de oameni și-au pierdut atunci viața.

Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în țara noastră a avut loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, scrie Agerpres.

Seismul din 1977 a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti).

32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi.

Mai multe personalități au murit în 1977

Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci se numără actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața Doina Badea.

După cutremur, pe teritoriul României, s-au instituit starea de necesitate. Peste 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi pentru operațiunile de salvare, cel mai mare număr de salvatori care au acţionat simultan vreodată în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net