VIDEO / Protest în pielea goală faţă de producătorii textili care poluează
Sute de persoane din toată lumea s-au dezbrăcat de hainele Adidas şi Nike în faţa magazinelor oficiale ale celor doi producători de îmbrăcăminte sportivă, în 30 de oraşe, printre care şi capitala Spaniei, Madrid, pentru a protesta faţă de "contaminarea toxică" generată de produsele acestora, într-o acţiune organizată de Greenpeace, ocazie cu care s-a dorit şi doborârea recordului de cel mai "mare" striptease mondial, scrie Diario de Cordoba.
În Madrid, acest "stripmob" mondial (dans finalizat cu striptease) a avut loc pe strada Fuencarral în faţa unui magazin oficial Adidas, sub privirile şocate şi amuzate, totodată, ale trecătorilor. Când şi-au dezbrăcat şi ultimele haine, cei circa 25 de participanţi la stripmob - membri Greenpeace, voluntari şi consumatori - şi-au arătat tatuajele de pe corpuri cu mesaje de protest la adresa Adidas şi Nike.
Responsabila campaniei Greenpeace, Sara del Rio, i-a acuzat pe cei doi producători de echipament sportiv că ar avea legături comerciale cu fabrici care deversează substanţe toxice în râurile din China. De aici şi protestul şi cererea făcută Adidas şi Nike de a "renunţa la cârpele murdare" şi rugămintea să-şi "cureţe" produsele şi procesele de fabricaţie. "Când dai la o parte toată campania publicitară făcută de Adidas şi Nike, te loveşti de adevărul gol-goluţ: cele două firme sunt în echipa celor care contaminează", a spus Del Rio.
Greenpeace a denunţat practicile companiilor într-un raport "Cârpe murdare"
Acum o săptămână, Greenpeace şi-a prezentat raportul "Cârpe murdare" pentru a denunţa situaţiia din China, care este doar "vârful iceberg-ului", pentru că se întâmplă şi "în alte ţări cu legislaţie permisivă şi cu dezvoltare în industria textilă". Raportul menţionat prezintă mai multe produse chimice care sunt deversate de industria textilă în apele din lume, iar după publicarea lui, a spus Sara del Rio, Adidas şi Nike, alături de alte companii vizate, au promis că îşi vor revizui politica de gestiune a substanţelor chimice.
Pentru protest au fost alese aceste două companii pentru că "sunt liderii în echipament sportiv, sunt inovatoare şi crează tendinţe. Pot fi primele care să ia decizia de a-şi asuma protejarea mediului", a conchis Del Rio.
Stripmobul va intra în Cartea Recordurilor, deşi iniţial era prevăzut a se petrece în 32 de oraşe, dar două dintre ele, printre care Oslo, au "căzut" din cauza atentatelor.