„Este cea mai nenorocită”. Un experimentat cascador ne învață ce trebuie să facem în cazul unei explozii cu gaz

30 august 2023 5:53   Actualitate
Ultima actualizare:

Exploziile de la Crevedia soldate cu un număr uriaș de răniți aduc în prim plan educația, disciplina, cunoștințele pe care orice român ar trebui să le aibă ca să știe cum să se protejeze în cazul unui dezastru. Deflagrațiile de la stația GPL au mutilat pe viață oameni surprinși în apropiere, iar o femeie a murit în chinuri cumplite. Unul dintre cei mai experimentați cascadori din România explică, din propria experiență, cât de distrugătoare poate fi o explozie, îndeosebi cea provocată de gaz. „Într-o zecime de secundă mi s-a ars pielea pe mâini”, povestește Marian Chirvase ce a trăit în timpul unei explozii în timpul unei filmări.

„Mi s-a smuls mâna din umăr”

Marian Chirvase, celebru cascador, cu trei decenii de muncă în studiourile Buftea și peste 70 de filme vine cu sfaturi prețioase pentru români în contextul tragediei de la Crevedia.

„În aproape 100 de filme, am făcut numeroase explozii, inclusiv pe platou de filmare cu Sergiu Nicolaescu. Văd că mulți dau sfaturi cu privire la exploziile de la Crevedia, dar cum poți să dai sfaturi dacă nu știi ce înseamnă exact asta, respectiv o explozie! Îmi amintesc că, într-o zecime de secundă mi s-a ars pielea pe mâini. Mi s-a smuls mâna din umăr, la o explozie făcută pentru un film, nu comparabil cu ce s-a întâmplat la Crevedia. Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama!”, a spus Marian Chirvase într-un interviu pentru DC News.

Primul lucru obligatoriu în cazul unei explozii

Ești întro zonă în care există risc de explozie? În niciun caz nu trebuie să rămâi acolo și să privești ce se întâmplă. Distanță dintre viață și moarte se poate număra în fracțiuni de secundă. Cascadorul spune că primul lucru pe care oricine trebuie să îl facă este să se îndepărteze cât mai mult cu putință. Suflul exploziei poate fi nimicitor.

„În cazul unei explozii, ce trebuie să faci? Să stai cât mai departe de ea. Cred că este o lipsă de disciplină, de cunoaștere și de tot ceea ce înseamnă explozie cu gaz, care este, una dintre cele mai nenorocite! De ce? Pentru că nu ai ce să îi faci. Pe mine, la o explozie 'minoră' mă lua suflul de la locul faptei și mă arunca vreo 4-5 metri!”, a spus Marian Chirvase.

Cascadorul spune că o nenorocire poate fi prevenită, iar oamenii trebuie să știe cum să acționeze pentru viața lor în caz că se află într-un pericol și foarte importantă este disciplina, spune Chirvase.

„Această meserie a mea, de cascador, m-a învățat foarte multe și aș dori să ofer la fel de multe explicații, lucruri de care eu m-am lovit și ce am învățat! Lucrurile se pot preveni! (...) Ce lipsește foarte tare acum este disciplina! Eu am jucat foarte mulți ani de handbal la Steaua. Sunt campion european și național. Eu am trăit în disciplină. Mama mea a fost educatoare și m-a disciplinat. Am fost la Steaua, unde m-am disciplinat! Am lucrat cu Sergiu Nicolaescu, unde pe platoul său de filmare era disciplină!”, a punctat Marian Chirvase.

„Suflul e ca bomba atomică”

„Gazul, sub nicio formă, nu ai cum să îl stingi! A, dacă te duci înainte cu câteva ore să dai cu spumă să se răcească, da, dar în momentul exploziei tu nu ai ce să îi mai faci! Îl lași să ardă, după care poți să îl stingi! Suflul acela este aproape de bomba atomică! Rade tot ce prinde în cale! Dacă ai căzut în raza lui, te-a rupt în două! Când este explozie, stați pe burtă, pe asfalt! Acel suflu să treacă peste tine!”, a explicat Marian Chirvase.

Cine este Marian Chirvase

Marian Chirvase este unul dintre cei mai experimentaţi cascadori români. A jucat în nenumărate filme (Ambasadori, căutăm Patrie (2003), Marfa şi banii (2001), Omul zilei (1997), Căruţa cu mere (1983)) şi a fost cascador sau cascador coordonator pentru altele (Legiunea străină - 2008, Aripile întunericului - 2004, Asfalt tango - 1996, Misterele Bucurestilor -1983). A lucrat cu regizori celebri din ţară şi din străinătate.

Mai multe