15 trucuri utile care îți ușurează viața. Cum scapi de furnici sau de ce să îngheți vinul rămas în sticle

26 martie 2022 11:20   Fapt divers
Ultima actualizare:

Nici n-ai idee câtă energie, câtă apă şi câte alte resurse poţi economisi doar prin adoptarea unor obiceiuri simple, de zi cu zi! Pe platforma greentips.ro, există o listă cu 365 de sfaturi (câte unul pentru fiecare zi din an), ce conţin sugestii de acţiuni concrete care pot contribui la protecţia mediului şi la bunăstarea buzunarului tău. Iată 15 dintre acestea!

În casă

·        Nu arunca sticlele, borcanele şi cutiile de metal. Ele pot fi recipiente bune pentru articolele din cămară, organizatoarele de birou, pot fi transformate în vaze sau ghivece de flori.

·        Cum scapi de furnici. Nu e nevoie să recurgi la insecticide şi diverse chimicale. Identifică locul pe unde intră şi pune acolo suc de lămâie, pudră de talc, ardei iute, cretă sau praf de cărbune.

·        Cum desfunzi eficient ţevile. Evită să foloseşti substanţe chimice, multe dintre ele conţin leşie sau acid sulfuric, extrem de periculoase şi puternic corozive. În schimb, foloseşte apă fiartă, praf de copt şi o pompă.

·        Îngheaţă vinul rămas în sticlă. În loc să îl arunci, mai bine îl pui în forme pentru cuburi şi îl pui la congelator. Data viitoare, când vei avea nevoie de vin pentru gătit, îl vei folosi pe cel congelat. E foarte bun, niciun microb nu supravieţuieşte procesului de congelare și nu va trebui să deschizi o sticlă nouă pentru a folosi puţin la gătit.

·        Instalează capete de duş cu flux redus. Ştiai că aproape 25% din apa folosită în casă se iroseşte la duş şi că în 5 minute se pot scurge 700 de litri de apă?! Prin instalarea unor capete de duş cu flux redus, puteţi economisi până la jumătate din apa folosită.

·        Foloseşte maşina de spălat numai când poate fi încărcată complet cu haine. Acest lucru poate economisi până la 3.000 de litri de apă pe lună. Dacă eşti nevoit să porneşti maşina încărcată doar parţial, reglează nivelul de apă folosit, în cazul în care maşina are un astfel de program.

În trafic

·        Opreşte motorul maşinii când staţionezi. Fiecare moment în care maşina ta este pornită reprezintă o pierdere de carburant. Pentru 10 secunde în care maşina staţionează cu motorul pornit consumi la fel de mult combustibil cât îţi e necesar pentru a o porni.

·        Verifică filtrele de aer. Înfundarea lor poate reduce eficienţa maşinii, făcând-o să utilizeze până la 10% mai mult combustibil decât este necesar.

Pentru reducerea energiei

·        Nu pune mâncare caldă în frigider. Acesta nu va mai trebui să muncească atât de mult pentru a reduce temperatura.

·        Iluminatul din timpul cititului. Ai nevoie să luminezi toată camera pentru a citi o carte într-un colţ? Dacă nu, stinge becurile şi aprinde doar o veioză de lângă tine. Dacă un milion de locuinţe şi-ar reduce consumul de electricitate cu 60 watts (un bec incandescent), ar putea contribui la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 5 milioane de tone pe an.

·        Curăţă spatele frigiderului. Praful care se depune pe siguranţe poate creşte consumul de energie cu 30%.

·        Nu aprinde becurile în timpul zilei. Trage draperiile şi bucură-te se soare şi de lumină naturală. E mai sănătos pentru tine, dar şi pentru mediu.

·        Sigilează mâncarea din frigider. În felul acesta, nu doar că o vei păstra proaspătă, dar vei evita ca umezeala să se transforme în gheaţă, iar frigiderul să folosească mai multă energie.

·        Închide televizorul, calculatorul. Ne-am obişnuit să le deschidem şi să le lăsăm aşa, chiar dacă nu le folosim. Atâta risipă de energie!

·        Scoate din priză toate aparatele electronice (boxe, imprimantă, calculator etc.) atunci când pleci de acasă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe