8 trucuri pentru a economisi carburant
De mai bine de două săptămâni, șoferii români sunt cu un ochi la războiul din Ucraina, cu altul la prețul carburantului de la pompă. Chiar și cel mai mic zvon de creștere a prețului produce panică. Însă dacă ții cu adevărat la buzunarul tău, aflați că poți economisi benzină și motorină respectând doar câteva reguli simple, la volan.
Șoferii, panicați de creșterea prețului la pompă
Cu toții am asistat recent la imagini ireale, cu benzinării luate cu asalt, cozi kilometrice la pompă și șoferi alimentând în bidoane, canistre, chiar și în pungi, tomberoane. Totul după rostogolirea pe rețelele sociale a unui zvon legat de scumpirea bruscă a carburanților. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că toată isteria nu e justificată, că prețurile nu vor crește peste noapte, iar stocurile în România sunt suficiente. Oamenii s-au mai liniștit, dar tot resimt costul de circa 8 lei pe litru, cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Soluția pe care o propun experții este să încerci să economisești carburant prin felul în care șofezi. Andrei Mitrașcă, instructor de conducere defensivă la Academia Titi Aur și pilot în campionatul național de viteză în coastă, ne dezvăluie 8 trucuri prin care mașina poate consuma mai puțin, în trafic.
1. Cel mai mare consum este la accelerare. Așadar, cel mai important sfat este să eviți accelerările în forță. „Ca strategie de mers, caută să păstrezi o anumită viteză, să ții pedala de accelerație la un nivel constant, foarte puțin apăsată. Atunci când accelerezi, e bine să o faci dozat, asumându-ți un demaraj mai slab”.
2. De asemenea, fii atent la trafic și anticipează pericolele, astfel încât să nu fii nevoit să frânezi brusc, pentru ca apoi să accelerezi. „Nu frânarea consumă, ci accelerarea care urmează. E mult mai bine să menții o viteză constantă decât să mergi sacadat. Spre exemplu, dacă la drum întins consumi 5 litri de motorină la 100 km, în oraș consumi 10 litri, adică dublu”, ne spune Andrei Mitrașcă.
3. Păstrează o distanță mai mare față de cel din față ca să nu frânezi brusc și apoi iar să accelerezi. „Trebuie să ne folosim cât mai rar de frâna de picior și cât mai des de frâna de motor”, recomandă pilotul.
4. Pe același raționament, evită stilul de condus agresiv! Acesta e cel care consumă cel mai mult.
5. Dacă ai mașină dotată cu sistemul Start/Stop, nu îl dezactiva. Acesta oprește motorul atunci când mașina stă pe loc chiar și câteva secunde, apoi, când bagi în viteză, pornește imediat, fără probleme. „În aceste condiții, la un mers prin oraș, se economisește până la 1,5 litri la 100 km. Dacă nu avem mașină dotată cu acest sistem automat, putem să oprim noi motorul atunci când staționăm un pic mai mult, chiar și la un semafor mai lung”, aflăm de la Andrei Mitrașcă.
6. Cel mai mic consum al mașinii e atunci când merge în frână de motor. „Dacă vrei să consume puțin, nu scoți din viteză, ci o lași într-o treaptă de viteză superioară, să decereleze singură. Atunci consumul este zero. Cu cât e la o treaptă mai ridicată, cu atât consumă mai puțin. Dacă mergi subturat, consumi mai mult și e dăunător pentru mașină”.
7. Aerul condiționat consumă și el combustibil atunci când folosește freon. Așadar, vara, nu-ți face congelator în mașină! Mașina va consuma mult și, în plus, nici nu e nici sănătos pentru organism.
8. Anvelopele fac și ele diferența. Cele de iarnă duc la un consum mai mare față de cele de vară pe un drum uscat. Dar aici nu trebuie să facem niciodată rabat. Prioritară e siguranța noastră și aderența mașinii pe carosabil. „Anvelopele de iarnă trebuie menținute când afară sunt temperaturi sub 7 grade. În această perioadă, noaptea și dimineața devreme, e încă frig, așa că nu trebuie să ne grăbim să le schimbăm”.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.