A „înflorit” bujorul cât 8 etaje! Felinarul are 19 m înălțime și a intrat în Cartea Recordurilor

20 martie 2024 14:28   Fapt divers

Inedit! În timpul Festivalului Primăverii din 2024, în vârful Pavilionului Bujorului amplasat în centrul orașului Luoyang din China, a „înflorit” un bujor gigant, doborând oficial un record mondial. Acest felinar uriaș măsoară 45,03 metri lungime, 19,7 m lățime, 24,84 m înălțime și cântărește 45 de tone.

Felinarul este mai greu decât o mașină de pompieri și este echivalent cu înălțimea unei clădiri cu 8 etaje, relatează Cartea Recordurilor Guinnes. Bujorul are peste 53.000 de becuri și a stabilit recordul mondial pentru cel mai mare felinar din lume.

Luoyang a fost capitala antică a celor 13 dinastii din civilizația chineză, în timp ce bujorul este floarea simbol a acestui oraș. Felinarul fost creat de 200 de artizani talentați, folosind tehnicile tradiționale de fabricare a felinarelor impuse de patrimoniul cultural național pentru Zigong Lantern Festival.

O petală are peste 10 m

Bujorul a fost realizat în întregime manual, implicând pași precum încadrarea tridimensională a sârmei, aranjarea minuțioasă a beculețelor și pictură artistică. Designul a fost bazat pe tradiționalul bujor din Luoyang, format din 36 de petale principale dispuse în șase straturi, scăzând treptat în dimensiune de la straturile exterioare la cele interioare. Fiecare petală a suferit un proces de vopsire în gradient, creând un efect realist, care combină măiestria meticuloasă cu estetica artistică. Din cauza dimensiunii masive a felinarului, construcția a întâmpinat dificultăți extreme: o singură petală exterioară cântărește 800 kg și are o lungime de peste 10 m.

Zeci de oameni au fost implicați în asamblarea sa. Proiectul a început pe 8 decembrie 2023 și a fost finalizat până în noaptea de Revelion, oamenii îndurând un frig puternic și un vânt puternic, viscol și muncă non-stop timp. Dar, după mult efort, bujorul s-a înălțat cu mândrie de-a lungul axei centrale din Pavilionul de Bujor. Acest felinar istoric a făcut parte din Festivalul Lampioanelor, iar organizatorii speră să transforme Pavilionul Bujorului într-un eveniment anual, în perioada Anului Nou Chinezesc.

Mai multe