Actorul-fenomen supranumit „cel mai celebru tată a 13 copii legitimi și nelegitimi”. A fermecat lumea cu rolul său de țăran

21 septembrie 2024 5:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

A avut o copilărie dificilă care i-a format un caracter puternic. Ca adult a încercat mai multe meserii până să ajungă actorul iubit dintr-un capăt la celălalt al lumii. A iubit cu patos și a devenit celebru și pentru relațiile lui multe și pline de pasiune care i-au adus 13 copii, ultimul pe când avea 80 de ani. Oriunde în lume imaginea grecului este asociată cu Zorba Grecu și inevitabil cu Anthony Quinn. Fabulosul actor de origine mexicană a rămas în memoria lumii dansând Zorba Grecu. Probabil nu mulți știu că Anthony Quinn a jucat și rolul unui țăran român într-o ecranizare după o carte scrisă de Constantin Virgil Gheorghiu.

Viața celui mai iubit „țăran grec”

Anthony Rodolfo Oxaca Quinn, s-a născut pe 21 aprile 1915, la Chihuahua, în Mexic.

Părinţii săi erau foşti luptători în revoluţia din Mexic. S-au căsătorit la bordul unui tren plin de trupe rebele, în timp ce se îndrepta spre Durango, arată britannica.com.

Chiar Anthony a fost aproape să se nască în mijlocul războiului, dar mama lui a fost trimsiă cu trenul la Chihuahua, ca să nască în siguranță.

La vârsta de 10 ani, Anthony Quinn a rămas orfan de tată când acesta și-a pierdut viașa într-un accident rutier. A fost momentul în care micul Anthony a preluat respeonsabilitățile de bărbat din casă. S-a angajat ca ucenic pe un şantier de construcţii, a fost lustragiu și vânzător de ziare.

Când mama lui a început o viață lângă un alt bărbat, Anthony a plecat de acasă, și-a luat sora și bunica, a abandonat școala și s-a dedicat cu totul întreținerii celor două.

Greutățile din copilărie i-au format un caracter extrem de puternic. Nu a refuzat nimic din ce putea să îi aducă bani pentru soră și bunică.

 A fost inclusiv boxer profesionist. Toată viață, din copilărie, a  pictat, având un talent ieșit din comun, iar în acea perioadă visa să devină arhitect.

Pentru a deveni actor și-a făcut o operație la limbă

Anthony Quinn nu a avut dintotdeauna o dicție perfectă. Puţină lume ştie că în adolescenţă a suportat o intervenţie chirugicală la limbă, pentru ameliorarea dicţiei şi că a a urmat cursurile unei şcoli de artă dramatică din Los Angeles, pe care le-a plătit cu banii câştigaţi inclusiv din spălarea podelelor. 

Debutează ca actor de teatru în 1933, apoi este distribuit în diverse roluri în peste 10 filme de regizori precum Federico Fellini sau Carlo Ponti.

În 1964 face rolul vieții în „Zorba grecul” realizat după romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis.

Producţia este de cinci ori nominalizată la Oscar, printre care și cea pentru cel mai bun actor - Anthony Quinn și obține trei premii Oscar.  De asemenea, primește 5 nominalizări la Globurile de Aur şi două la BAFTA.

Cariera lui Anthony Quinn continuă ca actor și producător până în 1990 când suferă o operație majora la inimă.

Anthony Qiunn în rolul unui țăran român din Transilvania

În anul 1967, Quinn a interpretat rolul principal din filmul „A 25-a oră”, realizat de regizorul francez Henri Verneuil, după romanul autobiografic omonim al scriitorului român în exil Constantin Virgil Gheorghiu, apărut în anul 1949.

Quinn joacă rolul unui țăran român, naiv și binevoitor, pe nume Johann Moritz, dintr-un sat din Transilvania, care trăiește drama alianței țării sale cu Germania.

Moritz este denunțat ca evreu, deși nu era și este trimis într-un lagăr de muncă.

Într-o succesiune amețitoare de evenimente, eroul ajunge să fie trimis la muncă forțată în Germania, ca maghiar, apoi să fie înrolat și, ulterior judecat, ca militar SS. Deznodământul este impresionant.

Iubirile și copiii lui Anthony Quinn

Una an după succesul cu „Zorba Grecul” Quinn divorțează de soția lui, după un mariaj de 27 de ani.

Din căsătoria lui s-au născut Cristopher – în 1938 (care, din păcate, s-a înecat la 15 martie 1941), Christina – în 1941, Catalina – în 1942, Duncan – în 1945 şi Valentina – în 1952.

În anul 1966 Quinn s-a căsătorit cu designerul italian Iolanda Addolori, care deja îi dăruise 2 băieţi: Francesco – nascut în 1963 şi Daniel – în 1964, fiind urmaţi de cel de-al treilea – Lorenzo – născut în 1966.

În 1997 Quinn şi Iolanda Addolori au divorţat, probabil şi fiindcă actorul avea deja alţi doi copii, cu secretara sa, Katherine Benvin: Antonia Patricia Rose Quinn – născută în 1993 şi Ryan Nicholas Quinn – născut în 1996 (Anthony Quinn având la acel moment vârsta de 81 de ani). Dealtfel Katherine Benvin avea să se căsătorească cu Anthony Quinn, rămânând alături de acesta până la sfârşitul vieţii actorului.

Actorul a mai avut şi alţi doi copii, cu fostul model Friedel Dunbar, cu care avusese o relaţie „paralelă” de circa 14 ani: Sean Quinn – născut în 1973 şi Alexander Anthony Quinn – născut în 1976.

Viaţa sa tumultoasă i-a adus şi nenumărate apariţii prin tribunale, în nesfârşite procese de adulter, paternitate, pensie alimentară şi divorţ.

Anthony Quinn a jucat ultimul său rol în 2001, an în care și moare. Întrega avere și-a lăsat-o ultimei soții și celor doi copii cu ea.

Mai multe