Aici vom putea trăi în adâncul oceanelor! Habitatul Sentinel va fi gata în 2027

23 septembrie 2024 13:21   Fapt divers

Revoluționar! Compania britanică DEEP vrea să transforme omul într-o „ființă subacvatică”. Așa a venit cu ideea unui habitat situat pe fundul oceanului, acolo unde se poate trăi și lucra la fel de eficient ca la suprafață. Sistemul Sentinel este compus di modele interconectate și poate fi folosit pentru misiuni acvatice, inclusiv colectarea de date despre chimia oceanelor sau chiar excavarea epavelor istorice.

Habitatul Sentiel ar putea deveni o stație de cercetare

Habitatul Sentinel va fi construit pentru misiuni cu echipaje de șase persoane, însă ar putea fi transformat, în timp, într-o stație de cercetare potrivită pentru 50 de oameni.

Deep speră ca proiectul lor să deschidă calea pentru o prezență permanentă a oamenilor pe fundul oceanelor. Compania pare să se fi inspirat după modelul Stației Spațiale Internaționale, care le-a permis oamenilor să trăiască și să lucreze în spațiu pentru perioade de timp îndelungate, relatează CNN.

Habitatul Sentinel va fi pus în funcțiune în anul 2027. Până atunci, Deep a anunțat că va lansa un habitat subacvatic un pic mai mic – Vanguard, care are 12 metri lungime și 7,5 metri lățime. Acesta va putea găzdui trei persoane sub apă, pe o perioadă de 1 săptămână. Proiectul va fi lansat în apă în 2025.

Poate fi folosit și pentru turism

Dar să ne întoarcem la Sentinel. Deep vrea să lanseze astfel de habitate în toată lumea. „De ce nu a fost făcut până acum în felul în care încercăm noi? Pentru că este foarte greu. Așa că am lucrat fără oprire”, a declarat Sean Wolpert, președintele DEEP.

Modulele habitatului Sentinel vor fi construite cu ajutorul unei imprimante 3D, folosind oțel ranforsat cu un superaliaj pe bază de nichel – Inconel. Acesta va putea rezista la condiții extreme, fiind utilizat și în construcția navelor spațiale Space Shutter, dar și a rachetelor Space X.

Oamenii vor putea ajunge în habitate cu ajutorul unui submarin. Habitatul va fi conectat prin interfața Starlink, utilizând surse de energie regenerabilă, precum panouri solare și turbine eoliene – instalate la suprafață. Sentinel va putea fi folosit pentru pregătirea astronauților și a scafandrilor, dar și pentru turism.

Mai multe