Alertă într-un sat din România! La robinet curge apă otrăvită cu arsenic

16 decembrie 2022 10:06   Fapt divers
Ultima actualizare:

Autoritățile din județul Prahova au intrat în alertă, după ce a fost identificat arsenic în apa distribuită prin rețeaua publică. Direcția de Sănătate Publică a avertizat populația să nu mai utilizeze apa, nici măcar fiartă.

Arsenicul este un metal greu, foarte toxic, iar problema de la Mănești este foarte gravă, întrucât locuitorii au utilizat apa contaminată de la robinet mai mai bine de o săptămână. Unii localnici au crezut că dacă fierb apa, vor scăpa de otravă, însă acest lucru nu e posibil. 

În toată comuna au fost amplasate mai multe recipiente cu apă potabilă, de unde locuitorii îşi pot face stoc până la remedierea problemelor, anunță Observatornews.ro Până în acest moment, nu e cunoscută sursa contaminării cu arsenic, iar localnicii au fost sfătuiți să utilizeze apa de la robinet, cel mult în scop menajer. 

Ca urmare, se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității”, a anunțat Direcția de Sănătate Publică Prahova. Localnicii au la dispoziție 5 containere cu apă potabilă, a câte 1000 de litri, fiecare. 

Arsenicul este otrăvitor, fiind un element răspândit prin natură, inclusiv în aer, în sol și chiar în apa potabilă. Importantă este concentrația identificată, întrucât otrava nu poate fi eliminată nici măcar de stațiile de tratare a apei. Așa că autoritățile, prin Direcțiile de Sănătate Publică, realizează teste și măsurători constante. 

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut faptul că arsenicul anorganic este un element cancerigen confirmat. Astfel, expunerea la acest agent toxic poate favoriza apariția cancerului. Chiar și în cazul unei persoane intoxicate cu arsenic, semnele pot fi înșelătoare, pentru că simptomele sunt similare cu cele provocate de gripă. Foarte mult timp, arsenicul a fost utilizat de asasini, fiind o armă redutabilă în cazurile de crimă, în care făptașii reușeau să inducă anchetatorii în eroare.

Arsenicul nu are miros sau gust! De aceea, sunt necesare analize de alborator. „Arsenicul se absoarbe greu prin piele, însă este uşor de inhalat. Cel mai periculos este consumul de apă și alimente. Atacă mai multe organe și sisteme, se acumulează în timp și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii. În cazul expunerii pe termen lung la doze mici de arsenic, pot apărea simptome cum ar fi furnicături la nivelul degetelor, dureri abdominale, greață și vărsături”, arată portalul aquaphor.com.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe