Ce este noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi. Pentru cine a mai fost folosită

Ultima actualizare:

    Noviciok este numele dat unei serii de neurotoxine create de Uniunea Sovieticăfoto: Shutterstock
Noviciok este numele dat unei serii de neurotoxine create de Uniunea Sovieticăfoto: Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german acuză că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, o neurotoxină produsă de Uniunea Sovietică și Rusia ca armă chimică și folosită, în urmă cu doi ani împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia.

Istoria pare să se repete. Autoritățile germane confirmă faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit și indică o neurotoxină despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, după otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în Marea Britanie.

Potrivit Wikipedia, noviciok, care în limba rusă înseamnă ”nou venit”, este numele dat unei serii de neurotoxine de a patra generație, produse în Uniunea Sovietică și Rusia între anii 1971 și 1993, ca arme chimice.

Ce este noviciok, cea mai letală otravă produsă vreodată

Cercetătorii sovietici care le-au creat susțin că este vorba despre cei mai letali agenți toxici produși vreodată, unele versiuni fiind de cinci până la opt ori mai puternice decât VX, este un gaz iritant folosit în război, cu efect foarte grave asupra corpului uman.

Agenții noviciok au fost creați în cadrul programului sovietic secret cu numele de cod FOLIANT. Se crede că cinci versiuni au fost adaptate pentru uz militar, cea mai versatilă fiind A-232 (Noviciok-5). Aceste substanțe nu au fost niciodată utilizate pe câmpul de luptă.

Guvernul britanic și alte guverne occidentale au susținut că un agent noviciok a fost utilizat împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în Salisbury, în martie 2018. Același agent a fost cauza otrăvirii unui cuplu de cetățeni britanici, tot în comitatul Wiltshire, în iulie 2018.

Prezentând cazul Skripal în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, reprezentantul britanic a acuzat Rusia de o „încălcare gravă a Convenției armelor chimice, prin omisiunea declarării programului noviciok. [...] Aceasta nu a fost o crimă obișnuită. A fost o utilizare ilegală a forței, o violare a Cartei Națiunilor Unite, baza ordinii legale internaționale.” În dezbaterea care a urmat, reprezentantul Rusiei a respins acuzațiile și a sugerat că însuși guvernul britanic ar fi organizat atacul, într-un efort de a discredita Rusia: „Nu a fost întreprinsă nicio cercetare sau dezvoltare sub titlul noviciok. [...] Foarte probabil, originea acestui agent sunt țările care au făcut cercetări asupra acestor arme, inclusiv Marea Britanie.”

Citește și:

Otrăviți pentru a fi scoși din joc. Litvinenko a murit în chinuri, Viktor Iușcenko a fost desfigurat

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic, acuză Guvernul German, relatează BBC News, citat de News.ro.

Teste toxicologice realizate de un laborator aparţinând armatei germane au furnizat ”probe fără echivoc” ale otrăvirii cu un produs din familia noviciok, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Angelei Merkel, Steffen Seibert.

”Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatul anchetei. El va discuta cu partenerii săi despre o reacţie comună adecvată, în lumina reacţiei ruse (...). Este şocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unei agresiuni cu un agent neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă această agresiune în modul cel mai ferm”, declară Seibert.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Momente controversate la festivalul Beach Please de la Costinești cu Wiz Khalifa și Andrew Tate Colaj
image
image
image
image
image
image
crima vaslui autor jpg
Sfantul Ilie jpeg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crima braila stomatolog jpg
canicula jpg
front restaurant 1 jpg
cantareata imn america jpg
Marcel Ciolacu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net