Amenzi usturătoare pentru șoferii români care transportă cu mașina animale de companie. Riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă aceste reguli

29 iulie 2024 6:17   Fapt divers

Din ce în ce mai mulți șoferi din România aleg să transporte cu propria mașină câini și pisicile. Ceea ce nu știu aceștia este faptul că se pot alege cu amenzi usturătoare dacă încalcă legea. 

Persoanele care transportă animalul de companie pe bancheta din dreapta față a autoturismului se pot alege cu amenzi grave și chiar pot periclita viața necuvântătoarelor, întrucât acestea se pot dezechilibra și accidenta. 

Cum transportăm corect animalele de companie cu mașina 

Conform legii în vigoare, animalele de companie pot fi transportate doar pe bancheta din spate a mașinii. De asemenea, șoferii sunt obligați prin lege ca atunci când își transportă câinii sau pisicile cu autoturismul, să folosească o cușcă pentru a proteja animalele. 

Cușca nu este singura variantă disponibilă, întrucât animalele pot fi transportate și atât timp cât au un ham. Acesta poate fi prins de centura de siguranță și așa siguranța șoferului, a animalului și a conducătorilor din trafic nu poate fi periclitată. 

Ce riscă șoferii care nu respectă legea 

Conform prevederilor în vigoare ale Codului Rutier, șoferii care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. Potrivit articolului 102, Alin. 1(27) din Codul Rutier, amenzile încep de la 1485 de lei și pot depăși 3.000 de lei.

Legea în România este mult mai permisivă, comparând cu regulile stricte pe care le au alte țări cu privire la transportul animalelor de companie. 

În Austria, de exemplu, șoferii sunt obligați să își înregistreze patrupezii și să obțină un pașaport european pentru ei. Există și o procedură privind achitarea unei taxe anuale. 

Și ei au, de asemenea, obligația de a utiliza cuști sau hamuri pentru animelele de companie, care nu au voie să fie întinse pe bancheta din spate a mașinii fără a fi protejate. 

Șoferii austrieci care nu respectă astfel de legi se pot alege cu amenzi usturătoare, mult mai mari decât cele din România. Cei care încalcă aceste reguli riscă să plătească până la 10.000 de euro. 

Mai multe