Animalul care a fost introdus în România de către romani. Carnea lui e fragedă și aromată, adorau să-l mănânce

26 noiembrie 2024 14:45   Fapt divers

În ziua de astăzi, aceste păsări sunt o prezență comună în țara noastră, însă poate că foarte mulți dintre noi vom fi surprinși să aflăm că apariția lor pe aceste teritorii a avut loc într-un mod cu totul inedit! Este vorba despre fazani, o pasăre care a apărut pe aceste meleaguri datorită romanilor!

Imperiul Roman venea însoțit de nenumărate inovații, în teritoriile pe care le cucerea. Însă, în timp ce majoritatea acestor inovații sunt lucruri logice și ușor de intuit, poate că cei mai mulți dintre noi nu ne-am imagina că introducerea fazanilor se numără printre aceste schimbări instituite de romani!

Aceștia au adus fazanii în Dacia, cât și în alte teritorii cucerite, iar pasărea era extrem de importantă pentru ei. În primul rând, fazanul era foarte apreciat în bucătăria romană! Carnea lui fragedă și aromată era considerată un aliment de lux, preferat de aristocrații romani, cărora le era mai ușor să consume fazan din surse locale.

Fazanii au fost aduși în Dacia de Imperiul Roman

În plus, fazanii reprezentau și un simbol al statutului social de care se bucurau familiile de patricieni romani. După 106 d. Hr., ei au adus aceste animale în Dacia pentru a introduce stilul de viață roman în noul teritoriu.

În plus, pentru elitele romane, vânătoarea nu era doar un sport, ci și o activitate socială extrem de importantă. Din acest motiv, fazanul era introdus de către romani special pentru a fi folosit la vânătoare.

Era o delicatesă în bucătăria romană

Desigur, fiind un animal atât de important, creșterea de fazani reprezenta și o investiția economică importantă. Menținerea unei surse de fazani care să fie pusă în comerț era una dintre modalitățile prin care o nouă provincie, precum Dacia, se putea dezvolta.

În plus, deși specia de fazan comun (Phasianus colchicus) este originară din zona Caucazului, ea se poate adapta foarte ușor la orice condiții de mediu. Romanii au observat cât de bine rezistă această pasăre în diverse tipuri de climă, inclusiv în cel al Daciei. Din acest motiv, pasărea devenea o prezență comună în teritoriile cucerite de romani.

Mai multe