Animalul rar pe care îl găsim numai în România! A fost descoperit relativ recent și mulți turiști îl confundă cu altă specie

16 octombrie 2024 17:30   Fapt divers

Deja știm cu toții că țara noastră este plină de locuri unice, care atrag turiști din întreaga lume. Însă, nu doar frumusețea naturală poate oferi o experiență de vis turiștilor veniți în România, ci și faptul că pot admira un anumit animal incredibil, rar, care nu trăiește decât în țara noastră!

Țara noastră oferă nenumărate experiențe unice turiștilor, fie ei de dincolo de hotare, ori chiar români. Iar pe lista atracțiilor din România se numără și un anumit animal special, extrem de rar, pe care îl putem întâlni doar în această zonă a lumii! Este vorba despre racul bihorean, sau austropotamobius bihariensis, cum este el cunoscut printre experți!

El a fost descoperit pentru prima dată destul de curând, iar specialiștii spun că racul poate fi întâlnit în apele curgătoare din vestul Munților Apuseni.

„Specia a fost descoperită relativ recent și este endemică apelor curgătoare din vestul Munților Apuseni, aceasta fiind confundată în trecut cu racul de ponoare (Austropotamobius torrentium)”, scrie Parcul Natural Apuseni, într-o postare pe Facebook, în 2022.

O specie rară de rac trăiește doar în România

Din cauza faptului că acest animal special poate fi confundat ușor cu racul de ponoare, multă lume nu își dă seama că, de fapt, a întâlnit o specie rară, găsită doar în România. În plus, el are numai 10 centimetri în lungime, așa că mulți oameni care nu au o privire ageră îl pot rata.

„Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am descoperit-o – nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp.

Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv”, spunea conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu.

Unde se găsește acest animal unic

Cei care își doresc să vadă acest animal rar cu proprii lor ochi trebuie să știe că racul bihorean poate fi întâlnit Parcul Natural Apuseni, fiind o specie „strict protejată”. El trăiește în ape curgătoare, cum ar fi izvoarele, ori pâraie, iar specialiștii spun că racul bihorean este mai activ noaptea.

El consumă orice fel de hrană, iar, din păcate, din cauza faptului că are dimensiuni mici și seamănă cu racul de ponoare, mulți români nu își dau seama că au întâlnit acest animal rar, atunci când se află în natură.

Mai multe