Bătălia super-iahturilor, la Cannes! Care a fost cea mai scumpă navă

28 mai 2023 11:39   Fapt divers

Coasta de Azur este un punct fierbinte pentru bărci mari și mici în orice moment al anului, dar Festivalul de Film de la Cannes atrage cele mai scumpe super-iahturi, cum ar fi Koru, vasul fondatorului Amazon, Jeff Bezos, care și-a ocupat locul cu mândrie pe Riviera Franceză în această săptămână. O serie de alte palate plutitoare uimitoare au făcut și ele furori.

Jeff Bezos, iaht de 500 milioane de dolari

Jeff Bezos - al treilea cel mai bogat om din lume cu o avere de 142, 9 miliarde de dolari, a avut iahtul cel mai opulent. Koru – care înseamnă „noi începuturi” în limba indigenă maori– este al doilea cel mai mare vas cu vele din lume, depășit doar de  „Sailing Yacht A”, deținut de miliardarul rus Andrey Melnichenko. Nava uluitoare, în valoare de 500 milioane de dolari, combină cele mai noi tehnologii maritime moderne cu aspectul și senzația navelor cu pânze de altădată. O sculptură din lemn lustruit a unei zeițe romane este amplasată în prova navei, despre care unii au comentat că arată precum logodnica lui Bezos, Lauren Sanchez.

IJE, iahtul afaceristului australian James Packer, care are o avere de 2,6 miliarde de dolari a fost și el la Cannes și este singura navă capabilă să rivalizeze cu impunătorul Koru. Numit după prima inițială a numelor celor trei copii lui Packer, Indigo, Jackson și Emmanuelle, IJE valorează 282 de milioane de dolari și a fost creat de maeștrii constructori de nave Benetti în Livorno, Italia.

Este dotat cu o piscină mare pe puntea principală, un cinema integrat, o sală de sport, un salon de înfrumusețare, un heliport și chiar și un club de noapte.

O ultimă navă care a atras atenția în largul Coastei de Azur a fost Montkaj - un iaht de 70 milioane de dolari care aparține prințului Mohammed bin Fahd al Arabiei Saudite. Fiu al regretatului rege Fahd, el are cu siguranță averea potrivită unei regalități, aproximativ 2 miliarde de dolari, dar și un super-iaht pe măsură. Montkaj a fost construit în 1995, iar designul exterior și interior al iahtului a fost realizat de Terence Disdale, „starul rock” al designului maritim.

Mai multe