Care este distanța pe care șoferii trebuie să o păstreze față de mașina din fața lor? Detaliul important pe care trebuie să îl știe

28 noiembrie 2024 19:00   Fapt divers

Codul Rutier explică cât mai precis regulile pe care șoferii trebuie să le respecte, atunci când se urcă la volan. Iar aceste reglementări au ca scop nu numai fluidizarea traficului, dar și menținerea siguranței, atât a șoferilor, cât și a celor din jurul lor. Iar un detaliu foarte important este distanța pe care mașinile trebuie să le mențină, una față de cealaltă.

Pentru a evita accidentele, este foarte important ca șoferii să știe precis ce distanță trebuie să mențină față de vehiculul din fața lor. Codul Rutier din țara noastră precizează clar importanța acestui detaliu, care devine și mai crucial atunci când circulăm pe o autostradă, unde viteza maximă permisă este de 130 km/h.

Practic, șoferii trebuie să aibă îndeajuns de mult spațiu între ei și mașina din fața lor, pentru a putea reacționa în timp util la orice situație neașteptată ce se poate petrece. „Distanța de siguranță” este o măsură introdusă de Guvern, fiind marcată prin vârfuri de săgeată, direct pe asfalt. Șoferii trebuie să păstreze o distanță de minim două săgeți, față de mașina din fața lor.

Ce trebuie să știe șoferii din țara noastră

De asemenea, acest marcaj de pe asfalt este însoțit și de un indicator de culoare verde, care va semnaliza șoferilor distanța minimă pe care trebuie să o mențină. Astfel, este important ca șoferii să fie atenți la aceste marcaje, atunci când se află la volan.

Aceste marcaje au o importanță majoră pentru șoferi, iar distanțele precizate trebuiesc respectate cu strictețe, pentru a putea evita posibilitatea unui accident rutier.

Ce riscă șoferii care încalcă această regulă de circulație

Un detaliu pe care șoferii trebuie să îl cunoacă este faptul că legislația nu menționează sancțiuni directe pentru cei care nu respectă distanța minimă de circulație. Cu toate acestea, dacă are loc un accident, iar cerința minimă de distanță nu este respectată, acest lucru poate fi un factor agravant.

În legislația din țara noastră, mai precis, în Art. 157, alineatul 2, din OUG 195/2002, șoferii trebuie să mențină o distanță de siguranță proporțională cu viteza pe care o au.

Mai multe