Care este înțelesul expresiei „a te uita ca mâța-n calendar”? Mulți români știu greșit înțelesul

29 mai 2023 6:23   Fapt divers

Limba română este plină de expresii care pot suna amuzante, sau poate chiar bizare, dacă nu suntem familiarizați cu ele. Iar dacă încercăm să le explicăm unui străin, simpla traducere face ca aceste expresii să fie cu atât mai neobișnuite și amuzante. Însă, chiar și pentru noi, ele ne dau, câteodată, bătăi de cap. De exemplu, mulți români știu greșit înțelesul vorbei „a te uita ca mâța-n calendar”.

Limba română este una bogată în expresii, având în spate o tradiție îndelungată în care a putut aduna și crea diverse astfel de ziceri. Iar unele dintre ele, dacă nu suntem deja familiarizați cu ele, pot să ne pară amuzante, mai ales prin faptul că par atât de neobișnuite și suprarealiste. Un astfel de exemplu poate fi și expresia „spuneți brașoave”, care, potrivit informațiilor oferite de către ziarulmetropolis.ro, ar însemna că spunem minciuni, iar da, legătura este cu faimoșii covrigi brașoveni! Însă, o altă astfel de expresie amuzantă dă ceva bătăi de cap românilor!

Mai precis, este vorba despre a „te uita ca mâța-n calendar”, folosită uneori de români în mod greșit. Iar dacă vă întrebați care este, de fapt, sensul acestei vorbe, ei bine, semnificația este spusă atunci când o persoană nu înțelege absolut nimic dintr-un anumit subiect, ori despre o anumită problemă! Așa că, data viitoare, când sunteți în mijlocul unei asemenea situații, știți precis ce expresie puteți folosi pentru a face puțin haz de necaz!

De unde provine această expresie

Este ceva mai dificil decât am bănui să identificăm o origine precisă a acestei expresii. Ce putem spune este că odată cu creșterea popularității tiparului, în calendare au început să fie introduse diverse alte texte, cum ar fi informații despre sărbători religioase, ori diverse târguri. Iar cum hârtia era încă scumpă, aceste calendare erau concepute pentru a fi cât mai mici posibil, în cele din urmă creând confuzie pentru cei care le achiziționau.

Astfel, oamenii se uitau confuzi la ele, „ca mâța-n calendar”. Cu o posibilă origine comună ar fi altă zicală românească, „a face capul calendar”.

Mai multe