Care sunt cele cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident. Aici, românii duc o viață fără griji

15 octombrie 2024 20:16   Fapt divers

Viața urbană din România este cu mult superioară celei de la sat, dar există câteva excepții în care primarii gospodari le fac viața mai ușoară locuitorilor. Iată care sunt cele cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident.

Cristian, Brașov

O comună în care românii duc o viață lipsită de griji este Cristian din județul Brașov. Oamenii de aici par să fi înțeles cum să trăiască, având școli moderne, drumuri asfaltate și case de lux. Succesul lor se datorează în parte primarilor din localitate, care au știut cum să atragă fonduri europene și guvernamentale, dar și bani de la organizațiile economice. Astfel, 70% din bugetul comunei pentru 2018, de peste 5 milioane de euro, provine din taxele plătite de întreprinderi. Pe lângă investitori, Cristian atrage mulți turiști, dar chiar dacă turismul este mai mult de tranzit decât local, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a-i atrage și mulțumi pe cei care vin aici.

Petrești, Dâmbovița

Petreşti, cunoscută și sub numele de „Mica Germanie”, este o altă comună unde se trăiește mai bine decât în Occident. Aici, autoritățile locale au realizat proiecte importante, precum construirea de reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă. În plus, drumurile din zonă au fost asfaltate și găsești și un mic parc industrial pentru investitor. Petreştiul a fost declarat cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

Ciugud, Alba

Ciugud este probabil una dintre cele mai cunoscute comune din România. Această comună situată la 12 km de Alba Iulia deține recordul național pentru valoarea fondurilor europene pe care le-a absorbit în ultimul deceniu, respectiv 16 milioane de euro. Datorită fondurilor europene și a dorinței de a evolua, locuitorii din Chiugud au reușit în ultimul deceniu să facă ceea ce alte comune ar putea face în 50 de ani doar cu bugetele locale. Un parc industrial a fost construit pe un imaș, unde obișnuiau să pască vitele, angajând aproape întreaga forță de muncă din sat, au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural și au pus internet gratuit. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru mașini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris. Cu toate acestea, cea mai neobișnuită investiție realizată de administrația din Ciugud cu fonduri europene este o pistă de biciclete de câțiva kilometri lungime care traversează o parte din comună.

Dumbrăvița, Timiș

Una dintre cele mai bogate comune din România este Dumbrăvița, din județul Timiș. Comuna are cel mai ridicat nivel de trai din România, iar mulți dintre milionarii din Timișoara s-au mutat aici în căutare de liniște, verdeață și aer curat. Aici veți vedea vile de lux, inclusiv o clădire în stil scandinav. În ultimii ani, Dumbrăvița s-a îmbogățit cu sute de noi locuitori, iar alți cetățeni sunt așteptați să cumpere terenuri în „perla” județului Timiș.

Satul Richiş, comuna Biertan, Sibiu

Elaine și Martin au fost primii olandezi care s-au stabilit în satul sibian Richiş. În anii '90, au vizitat satul împreună cu prietenii și au fost fascinați de tot ceea ce au descoperit. Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.

Mai multe