Primul „smart village” din România. Arată mai bine ca majoritatea orașelor din țară și i-a impresionat pe străini

Ultima actualizare:

În urmă cu aproximativ 22 de ani, Ciugud, odinioară o comună cu 6 sate și circa 2.600 de locuitori din apropiere de Alba Iulia, semăna cu multe alte localități rurale din România. În prezent, Ciugud s-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani, încât i-a impresionat și pe străini. Este primul „smart village” din România și arată mai bine ca majoritatea orașelor din țară.

Ciugud este primul „smart village” din România / foto: Captură video
Ciugud este primul „smart village” din România / foto: Captură video

„Smart Village”, în esență, înseamnă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale. În România, topul comunelor inteligente realizat de compania de consultanță Vegacomp este condus de Ciugud, primul „smart village” din țară.

S-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani, încât a impresionat și străinii, care s-au mutat definitiv aici. „Comunitatea crește nu datorită sporului natural, ci mutărilor. Practic sunt oameni care vor să vină în comunitate. Noi le spunem de fiecare dată că nu e ceva wow, nu zboară dronele la Ciugud, nu vor avea roboței care să-i servească în primărie, dar noi spunem că vrem să fim o comunitate normală”, a spus Dan Lungu, coordonatorul programului „Ciugud smart village”, potrivit digi24.ro.

Proiecte Ciugud

În Ciugud, copiii merg la grădiniță și la școală smart, cu dotări inteligente. Aici există prima școală smart din mediul rural din România, unde mare parte din interacțiunea profesor - elev se realizează cu ajutorul tehnologiei. Întreaga clădire este controlată electronic și își reglează climatizarea și iluminatul cu ajutorul unor senzori controlați de un sistem inteligent de management, fiind monitorizate, totodată, calitatea aerului și confortul din clase.

De asemenea, prin intermediul unuia dintre cele mai importante proiecte smart derulat la Ciugud, „administrație locală inteligentă”, sunt oferite servicii digitale pentru interacțiunea dintre cetățean și autoritățile locale. Astfel, plata impozitelor se poate face electronic, iar eliberarea de către autoritatea locală a unor documente poate fi realizată de la distanță.

„Cetățean inteligent” are scopul de a educa locuitorilor comunei pentru folosirea soluțiilor smart, iar „Aprozarul virtual” este un proiect prin care producătorii locali își vând online produsele. Mai mult decât atât, comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
fete plaja pixabay jpg
fructe si legume 1 jpg
Femeia care a stat 40 de ani langa Arsenie Boca  Povestea cutremuratoare a acesteia  Duhovnicul nu a lasat o sa se omoare 1 jpg
media 147912327094867400 jpg
simfonia apei sursa PMB 768x382 jpg
flori jpeg
cirese pixabay jpg
Janiel Verainer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net