Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de o legendă atunci când e an bisect

28 februarie 2024 17:31   Fapt divers
Ultima actualizare:

O zi neobişnuită în calendar care există doar o dată la patru ani: 29 februarie. Anul 2024 este marcat de prezența unei zile în plus, fiind o ocazie rară pentru cei născuți în această zi. Bineînțeles, 29 februarie este și o oportunitate pentru femeile care respectă o tradiție ce are loc doar în această zi: „Privilegiul Doamnelor”.

Anul 2024 este an bisect și are, mai exact, 366 de zile. Astfel, luna februarie are 29 de zile, iar această situație are loc o dată la patru ani. Din acest motiv, ziua de 29 februarie este foarte specială, motiv pentru care există mai multe superstiții, dar și o tradiție ce le implică pe doamne și domnișoare.

Ce este „Privilegiul Doamnelor”

Mai exact, este vorba despre „Privilegiul Doamnelor”. Ei bine, potrivit unei vechi legende, care datează din secolul al V-lea, în această zi de 29 februarie femeile pot cere în căsătorie un bărbat. Se spune că regina Margareta a Scoției a adoptat o lege în 1288 care declara că femeile pot cere în căsătorie în fiecare zi de 29 februarie și că, dacă un bărbat refuză, trebuie să plătească o amendă constând într-o rochie nouă, mănuși sau un sărut. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare a unei astfel de legi.

De asemenea, cu aceeași idee ar fi venit și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildare, despre care se spune că l-a implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii timizi, potrivit historyextra.com.

Filmul inspirat de această tradiție

Această tradiție a inspirit și un film. În 2010, a apărut pelicula „Leap Year” („An bisect” n.r), o comedie romantică cu Amy Adams. După cum, probabil, v-ați dat seama, acțiunea se învârte în jurul unei femei, agent imobiliar, care pleacă în Irlanda pentru a îl cere în căsătorie pe prietenul ei, pe data de 29 februarie, când, tradițional, se presupune că bărbații nu pot refuza o cerere de căsătorie venită din partea unei femei.

Mai multe