Câți oameni își sărbătoresc ziua mâine, 29 februarie. Ce nume faimoase s-au născut în această zi

Anul 2024 este marcat de prezența unei zile în plus în calendar, 29 februarie, ziua specială care apare doar o dată la patru ani. Această ocazie rară aduce bucurie celor născuți în această zi, oferindu-le posibilitatea de a-și sărbători aniversarea o dată la fiecare patru ani.

Zi aniversară. Foto: Shutterstock.
Zi aniversară. Foto: Shutterstock.

Anii bisecți, cum este și 2024, joacă un rol esențial în sincronizarea anului calendaristic cu cel astronomic. Sistemul bisect a fost implementat pentru prima dată în calendarul iulian de către Iulius Cezar în anul 46 î.e.n., urmând sfaturile astronomului Sosigene din Alexandria.

Inițial, februarie avea 30 de zile, iar luna iulie avea 31, însă când Cezar Augustus a adăugat două zile la luna august pentru a o egala cu iulie, februarie a pierdut în această "bătălie" cele două zile suplimentare. Apoi, matematicianul și astronomul german Christopher Clavius a contribuit la adaptarea acestui sistem, și astfel s-a ajuns la calendarul gregorian, adoptat treptat în multe țări începând cu anul 1582.

4.1 milioane de oameni îți sărbătoresc mâine ziua

La nivel mondial, aproximativ 4,1 milioane de oameni își sărbătoresc ziua de naștere pe 29 februarie, potrivit estimărilor. Cei născuți în această zi au ocazia să îmbătrânească de patru ori mai încet, potrivit observației actriței franceze Michcle Morgan, care a trăit până la vârsta de 96 de ani.

Printre cei faimoși născuți pe 29 februarie se numără compozitorul italian Rossini, actorul francez Gérard Darmon, premierul spaniol Pedro Sanchez, rapperul american Ja Rule și umoristul canadian Sugar Sammy.

Cum este numită această zi în unele țări

În anumite țări, 29 februarie este denumită "Ziua Burlacului", unde o tradiție străveche permite femeilor să ceară în căsătorie bărbații. Un aspect interesant este și faptul că cei născuți în această zi au șansele de a sărbători ziua de naștere într-un an bisect doar o dată la 1,461 de zile.

Deoarece 29 februarie apare o dată la patru ani, unii sugerează că cei născuți înainte de amiază ar trebui să sărbătorească ziua de naștere pe 28 februarie, în timp ce cei născuți după-amiaza și seara ar trebui să sărbătorească pe 1 martie. Astfel, această zi unică aduce o notă de originalitate în modul în care oamenii își sărbătoresc ziua de naștere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net