Ce înseamnă, de fapt, RON, acronimul la leii românești. Motivul pentru care s-a ajuns la această prescurtare

4 octombrie 2024 9:13   Fapt divers

Este un acronim pe care îl cunoaștem cu toții și pe care îl vedem la tot pasul, de-a lungul întregii țări. Însă, cel puțin la prima vedere, este greu să ne dăm seama ce înseamnă, de fapt, acest acronim, cât și cum s-a ajuns la el pe plan internațional.

Cu siguranță că nu există nimeni în țara noastră care să nu știe că bancnota folosită în România se numește „leu”. Însă, cum s-a ajuns de la leul românesc la acronimul RON este un detaliu pe care nu foarte mulți îl știu. Iar atunci când ne vom gândi la acest lucru ne vom da seama că explicația nu este deloc ușor de intuit!

Pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest acronim aparent neobișnuit, trebuie să știm că el vine din limba engleză, unde bancnota noastră este cunoscută drept „Romanian Leu”. În anul 2005 a avut loc re-denominarea leului vechi, cunoscut drept ROL, moment din care banii românești au devenit cunoscuți drept RON.

Acronimul pe care puțini români îl cunosc

Desigur, astfel de prescurtări nu sunt deloc un fenomen neobișnuit, rezervat doar banilor românești. După cum poate că deja știm, dolarii americani sunt menționați pe piețele internaționale drept USD (United States dollars), lira sterlină din Marea Britanie este GBP (Great Britain Pounds), în timp ce leii românești sunt RON.

Iar acest acronim vine din limba engleză, când a început să fie folosit pentru a diferenția noii bani, după re-denominarea leului vechi, în 2005.

De ce se numesc banii românești „lei”

Însă, dacă atunci când vine vorba despre RON putem vedea logica, termenul comun pentru banii românești poate părea chiar și mai bizar! La urma urmei, țara noastră nu este tocmai cunoscută pentru populația de lei care ar trăi aici!

Ei bine, „leii” au apărut prin secolul XVII, când în țările românești se foloseau taleri olandezi, numiți löwenthaler. Aceștia aveau pe spate un leu, iar din cauza imaginii și a pronunției, românii au început să îi spună „leu”.

Mai multe