Ce poți să faci, ca să plătești mai puțin la gaze. Trucurile pe care orice roman trebuie sa le știe
Vine frigul, iar românii sunt îngrijorați de creșterea facturilor la utilități. Există mai multe trucuri pe care poți să le aplici. De exemplu, un prim pas esențial este să păstrăm căldura în casă, izolând termic locuința.
Pereții trebuie să fie bine izolați
Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce costurile de încălzire este izolarea corespunzătoare a casei. Verifică ferestrele, ușile, acoperișul și pereții pentru a te asigura că sunt bine izolați, astfel încât să rețină căldura și să prevină pătrunderea aerului rece în interior. Poți utiliza bandă adezivă sau un silicon pentru a acoperi astfel de zone, scrie shtiu.ro.
Apelează la ferestre izolate cu garnituri de etanșare autoadezive
Un alt truc care te ajută să economisește bani și să păstrezi căldura în casă sau apartament pentru mai mult timp este să apelezi la ferestre izolate cu garnituri de etanșare autoadezive în casă.
Acestea sunt esențiale pentru a scădea consumul de căldură în perioada rece, spre deosebire de ferestrele cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, din cauza cărora poți pierde chiar și 30% din căldura din interiorul camerelor.
Cumpără un termostat inteligent
Un termostat programabil sau unul inteligent îți permite să setezi temperatura să scadă atunci când nu ești acasă sau când dormi, reducând astfel consumul de gaz.
Setează termostatul la o temperatură confortabilă, dar nu exagerat de ridicată. Fiecare grad în plus poate crește factura de gaz. Poți purta haine mai groase, în casă, pentru a menține confortul termic.
Curăță regulat centrala termică
Asigură-te că sistemul tău de încălzire merge eficient și este în stare bună de funcționare. Curăță și întreține regulat centrala termică sau sistemul de încălzire pe gaz pentru a asigura o funcționare corespunzătoare.
Casa trebuie să fie aerisită
Asigură-te că aerisești casa regulat, dar nu lăsa ferestrele deschise prea mult timp, în perioada iernii. Acest lucru ajută la menținerea calității aerului, dar și la economisirea de gaz.
Poți utiliza surse alternative de căldură, cum ar fi un șemineu sau un radiator electric portabil, în camerele pe care le folosești cel mai des, pentru a reduce necesitatea folosirii sistemului central de încălzire pe gaz. Asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de caldură, aerisește și caloriferele de câte ori este cazul.