Ce trebuie să faci cu trandafirii din grădină, la început de noiembrie, ca să înflorească superb primăvara următoare. Secretul știut doar de străbunii noștri

28 octombrie 2024 18:53   Fapt divers

Florile au rolul nu doar de a înfrumuseța grădina și casa, ci și viața noastră. O simplă floare îți poate schimba ziua și starea de spirit, și ar fi păcat să nu ne îngrijim de ele, mai ales în sezonul rece. 

Odată cu venirea iernii, oamenii care locuiesc la curte caută diverse modalități de a-și îngriji trandafirii pentru a face față cu brio gerului și a înflori frumos în sezonul cald. 

Cum pregătim corect trandafirii pentru iarnă 

Grădinarii iscusiți cunosc foarte bine procesul de îngrijire al trandafirilor în sezonul rece. Află din rândurile de mai jos ce trebuie făcut în ultima lună de toamnă. 

Primul pas are legătură cu tăierea trandafirilor - ramurile lor trebuie tunse la o înălțime de 50-60 centimetri. Se recomandă folosirea unei foarfeci horticole bine ascuțită și dezinfectată. 

Ramurile bolnave, deteriorate, trebuie tăiate oblic, în unghi de 45 de grade, pentru aierisirea tufei. 

După curățarea trandafirilor și a solului urmează mușuroirea pământului care se face la baza tufei. În luna noiembrie trebuie să avem grijă ca altoiul de trandafir să fie acoperit un mușuroi de pământ pentru a fi protejat de temperaturile reci. 

În cazul trandafirilor urcători din lungimea lor se taie o dată la 2-3 ani, doar ramurile degradate sau rupte. 

Următorul pas constă în aplicarea unui tratament cicatrizant care va proteja tufa împotriva diverselor boli care pot apărea. 

Hidratarea are un rol esențial 

Trandafirii au mare nevoie de apă, mai ales după toaletare,  iar dacă toamna a fost una secetoasă, trebuie udați din abundență. Dacă primesc cantitatea de apă potrivită, trandafirii vor reuși să treacă cu bine peste perioadă de iarnă, când temperaturile sunt extrem de scăzute. 

Udarea trandafirilor se face la un interval de o săptămână și se recomandă ca solul să fie umed la o adâncime de 50 de centimetri, pentru o hidratare corespunzătoare. 

Iarna se recomandă ca trandafirilor să le fie administrată zeamă bordoleză după tăierea lor. Tratamentul grăbește cicatrizarea și bolile care pot apărea sunt prevenite. 

Mai multe