Cel mai lung cuvânt din limba română care nu conține vocale. Nimeni nu poate să-l pronunțe
Limba română este plină de curiozități, iar noi am găsit cel mai lung cuvânt care nu conține nicio vocală și care are mai multe sensuri! Vei fi uimit de ceea ce înseamnă!
Cel mai lung cuvânt din limba română format din consoane
În limba română există mai multe cuvinte formate exclusiv din consoane, însă doar unul singur este atât de lung. În ultima ediția a Dicționarului Explicativ al Limbii Române putem găsi destul de multe cuvinte ce nu conțin niciuna dintre vocale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Aceste cuvinte sunt majoritar interjecții precum brr, hm, prr, pst, st, șt sau tț. Ei bine, observăm că aceasta au două sau trei litere, în timp ce cel mai lung cuvânt din dicționar format din consoane conține șase litere! Acesta are în componența sa ultimele 3 litere ale alfabetului care se află chiar la sfârșitul cuvântului (w, y, z).
Deși ar părea imposibil de pronunțat dacă ne gândim, cuvântul de fapt, nu prezintă piedici semnificative în pronunție. Vorbim, așadar, despre cuvântul „schwyz”, ce are două înțelesuri.
Mai întâi de toate acestea este numele unui canton din Elveția centrală, ce se află chiar în zona în care se vorbește limba germană, fiind situat între lacul Lucerna în sud și și lacul Zürich în nord. De asemenea, același nume îl poartă și capitala cantonului. Capitala este un oraș frumos și prosper. Schwyz este renumit pentru florile de cireș și numeroasele specialități din cireșe. De asemenea, este locul de unde provin celebrele briceaguri ale armatei elvețiene. Iarna, Schwyz oferă acces la trei stațiuni de schi primitoare: Mythenregion, Stoos și Sattel-Hochstuckli. În plus zona este perfectă pentru drumeții care te lasă fără cuvinte datorită peisajelor de vis! Acolo găsim și Strada Cireșelor care traversează frumosul peisaj de la poalele Alpilor și care prezintă 5 livezi superbe de cireși care se întind pe o suprafață mare.
Pe lângă numele acestui superb oraș, cuvântul schwyz desemnează și o rasă ruperioară de taurine, care evident își au originea în acest canton. Acestea au o culoare brună și sunt crescute pentru lapte ți carne. La noi în România există chiar și Asociație a Crescătorilor de Taurine Brună-Schwyz, această rasă fiind răspândită în majoritatea țărilor europene.