Cele mai strălucite minți ale omenirii. Pe primul loc nu este Albert Einstein

26 octombrie 2024 11:36   Fapt divers

Un top inedit al celor mai inteligenți oameni din istorie a fost realizat de inginerul chimist american Libb Thims, care a abordat un mod neobișnuit de a clasifica inteligența. El a inclus personalități cu un IQ estimat de peste 200, dar și oameni cu contribuții remarcabile în domeniile lor de activitate, cu un IQ peste 130. Astfel, s-a născut un top dedicat celor care au avut o influență covârșitoare în știință, literatură, artă și filosofie, oameni care au depășit barierele intelectuale și culturale ale timpului lor.

Cei mai inteligenți oameni ai lumii

Topul personalităților, declarate cele mai inteligente din lume, începe cu Thomas Young pe locul 10. Fizician și medic britanic cu o inteligență excepțională și cu un IQ între 180-200 este cunoscut pentru cercetările în optică și medicină și pentru descifrarea parțială a hieroglifelor egiptene.

Locul 9 este ocupat de William Sidis, considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din istorie, cu un IQ între 200 și 300, care a intrat la Harvard la doar 11 ani.

El a ales o viață retrasă, departe de ochii publicului.

Pe locul opt se află savantul german Gottfried Leibniz, pionier al analizei matematice moderne, ioar pe locul 7,  Nicolaus Copernicus, matematicianul care a schimbat cursul astronomiei cu teoria heliocentrică, care demonstrează cum intelectul poate rupe convențiile culturale și religioase.

Marile genii ale științei și artei

În lista geniilor, pe poziții următoare se remarcă savanți ale căror teorii și descoperiri au avut un impact global.

Pe locul 6 se află fizicianul Rudolf Clausius, cu un IQ de 190-205.  El este cel care a formulat a doua lege a termodinamicii și a introdus conceptul de „entropie”, un termen esențial în înțelegerea mecanicii.

Locul 5 este ocupat de scoțianul James Maxwell. IQ-ul lui este estimat la 205. El a revoluționat fizica prin formularea teoriei radiațiilor electromagnetice, punând bazele fizicii cuantice.

Pe locul al patrulea se află Isaac Newton, unul dintre cei mai mari fizicieni și matematicieni din toate timpurile, cu un IQ estimat între 190-200.

Cercetările sale au schimbat fundamental modul în care înțelegem mecanica și mișcarea corpurilor, iar teoriile sale în domeniul opticii și matematicii sunt și astăzi esențiale.

Locul 3: Leonardo da Vinci, polivalentul renascentist cu un IQ între 180 și 220, cunoscut pentru contribuțiile sale în artă și invenții.

 Locul 2: Pe a doua poziție în top este Albert Einstein, autorul teoriei relativității, cu un IQ între 205-225.

Conceptele lui Einstein au redefinit legile universului, iar faima sa ca om de știință rămâne neegalată.

Cea mai inteligentă personalitate: Johann Goethe

Johann Goethe este clasat pe primul loc în topul realizat de Thims. Goethe a avut un IQ estimat la 210-225 și a fost o personalitate de excepție în literatură și știință.

Goethe a fost un poet german, ilustru gânditor şi om de ştiinţă, una dintre cele mai de seamă personalităţi ale culturii universale. Goethe a studiat în copilărie desenul, muzica, pianul şi violoncelul, scrima, călărie, literatura germană şi universală, limbi străine vechi şi moderne.

Tot din copilărie Goethe a fost atras de teatru şi  literatură, la care avea acces prin vasta bibliotecă de circa 2000 de volume a tatălui său. A obţinut licenţa de avocat, după facultate, dar a rămas atras de domeniul literar şi a început să scrie. Opera sa de căpătâi este considerată a fi ”Faust”, operă căreia Goethe i-a consacrat ani îndelungaţi de muncă, ajungând la forma finală abia spre sfârşitul vieţii.

Goethe a murit pe 22 martie 1832, din cauza unei pneumonii. Potrivit medicului sau, ultimele cuvinte ale marelui scriitor au fost: „Mehr Licht”- „Mai multă lumină”.

Mai multe