Cine a fost femeia misterioasă care a dat una din cele mai populare expresii din limba română: „Ce sunt eu, Mafalda”
„Ce sunt eu, Mafalda?” este o expresie întâlnită destul de des în limba română, însă puțini știu de unde vine aceasta. Acestă femeie misterioasă, pe nume Mafalda, apare în literatura de specialitate sub diferite explicații. Se pare că de-a lungul istoriei mai multe personalități feminine au purtat acest nume.
Considerată vrăjitoare, fiica unui cuceritor normand şi chiar personaj de benzi desenate, această Mafalda se spune în cultura noastră că are puteri de prezicătoare. De aceea, noi folosim expresia atunci nu putem răspunde la o întrebare legată de viitor. Conform Adevărul, în perioada interbelică au existat multe anuțuri cu o așa-zisă prezicătoare pe nume Mafalda care oferea servicii de prezicere a viitorului, de ghicire a trecutului și prezentului. Mafalda este asociat unei vrăhitoare din vremuri străvechi care avea astfel de puteri magice, însă numel este de origine germanică și înseamnă „putere” sau „luptă”.
Legenda românească a Mafaldei
Cum de-a lungul timpului au existat mai multe personalități cu acest nume, un exemplu perfect este și o așa-numită Mafalda din legendele noastre. O descriere mai amănunțită a personajului Mafalda ne este oferită de către cercetătorul Pavel Filipaş. Potrivit cercetărilor sale, Mafalda, cunoscută din legendele populare românești, este considerată a fi fiica lui Robert Guiscard de Hauteville și a Sichelgaita de Salerno. Ea a trăit în perioada cuprinsă între anii 1060 și 1108 și s-a căsătorit în două rânduri: mai întâi cu contele Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona, apoi cu vicontele Aimeric I de Narbonne.
Interesant este faptul că numele Mafalda ar putea avea legătură și cu o sfântă numită Matilda, care a trăit cu aproximativ 100 de ani mai devreme, în ultimul secol al primului mileniu. Această asociere poate arunca o lumină fascinantă asupra originii și semnificației numelui Mafalda în contextul legendelor populare românești.
„Era pe atunci un timp când se năşteau, uşor, legendele. Mafalda este poate cel mai cunoscut membru al familiei de Hauteville de către români. Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a «Coroanei Sfântului Ştefan», în cultura populară a românilor se naşte tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile”, potrivit cercetătorului.