Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”

14 mai 2024 7:08   Fapt divers

Mihail Sadoveanu, marea voce a literaturii române, a trăit o viață plină de pasiune și împliniri literare, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea din România. De-a lungul unei cariere prolifice, Sadoveanu a creat opere remarcabile, inspirate din folclorul și tradițiile românești, imprimându-și un stil unic și inconfundabil în literatura română. Cu toate acestea, viața personală a lui Sadoveanu a fost la fel de fascinantă și complexă precum operele sale. Iubirea sa pentru Valeria Mitru a reprezentat un capitol aparte în existența sa, oferindu-i o nouă perspectivă asupra dragostei și inspirației, chiar și la o vârstă înaintată.

Sadoveanu s-a îndrăgostit de o tânără de 21 de ani la vârsta de 60 de ani

După o căsătorie bogată în experiența parentală - cu 11 copii născuți din legătura cu Ecaterina Bâlu - și o viață marcată de activitatea literară intensă, Mihail Sadoveanu s-a îndrăgostit iremediabil de o tânără de 21 de ani la vârsta de 60 de ani. Valeria Mitru, o tânără cu o prezență fermecătoare, a devenit secretara sa pe vremea când Sadoveanu era director al ziarului „Adevărul”.

Legătura dintre cei doi a sfidat convențiile sociale și diferențele de vârstă

Legătura dintre cei doi a sfidat convențiile sociale și diferențele de vârstă. În 1941, după moartea primei sale soții, Sadoveanu și-a făcut curaj și a cerut-o în căsătorie pe Valeria Mitru. Astfel, la un an de la trecerea în neființă a Ecaterinei, Mihail Sadoveanu și Valeria Mitru au început o nouă pagină de viață împreună.

Valeria Mitru a fost nu doar partenera lui de viață, ci și muza inspiratoare a lui Sadoveanu. Scriitorul a dedicat chiar un volum de poezii intitulat „DAIM” – „Domniței alese a inimii mele”, publicat postum în 1980, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa.

Valeria s-a retras la mănăstire după moartea lui Sadoveanu

După moartea lui Mihail Sadoveanu în 1961, Valeria s-a retras la mănăstirea Văratec, unde și-a dedicat restul vieții sale apărării comunității de călugărițe și unui cerc literar informal. Alături de istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și poeta Ștefana Velisar Teodoreanu, Valeria a continuat să promoveze valorile culturale și tradițiile românești.

Mihail Sadoveanu a fost nu doar un scriitor remarcabil, ci și un om pasionat și romantic. Iubirea sa pentru Valeria Mitru a adăugat o notă de profunzime și emoție vieții sale, arătând că în inima unui om poate arde flacăra iubirii cu aceeași intensitate chiar și la vârste înaintate.

Mai multe