Cine a fost Sfânta Parascheva și care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecți pe 14 octombrie 2024. Ce nume se sărbătoresc astăzi

14 octombrie 2024 5:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai îndrăgite sfinte din calendarul ortodox, prăznuită anual pe 14 octombrie. Această zi este marcată de pelerinaje, slujbe religioase și tradiții adânc înrădăcinate în credința populară românească, în special în Moldova, unde Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea regiunii.

Pelerinajul de la Iași dedicat Sfintei Parascheva

Cel mai important eveniment al zilei este pelerinajul de la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde moaștele Sfintei Parascheva atrag, anual, sute de mii de credincioși. În acest an, pelerinajul a început cu câteva zile înainte de sărbătoare, și pe lângă moaștele Sfintei Parascheva, credincioșii se pot închina și la moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse special de pe Muntele Athos.

Programul zilei de 14 octombrie 2024 la Iași include:

7:00 - 9:00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Parascheva și slavoslovia mare în Catedrala Mitropolitană.

9:30 - 12:30: Sfânta Liturghie pe podiumul amplasat lângă Catedrala Mitropolitană.

16:00 - 16:30: Paraclisul Sfintei Parascheva.

19:00 - 23:00: Slujba de Priveghere - Vecernia și Litia în onoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie, cu noi slujbe și momente de rugăciune dedicate credincioșilor veniți să se închine la moaștele Sfintei.

Cine a fost Sfânta Parascheva?

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în localitatea Epivat (astăzi Selimpașa, Turcia), într-o familie creștină. De la o vârstă fragedă, a manifestat o profundă credință și milostenie, împărțind bunurile sale celor nevoiași. După moartea părinților, Sfânta Parascheva și-a dedicat viața credinței, retrăgându-se în locuri pustii din apropierea Ierusalimului și dedicându-se postului și rugăciunii. După moartea ei, trupul a rămas nestricat și a fost considerat sfânt, fiind descoperit în mod miraculos și mutat în diverse locații, până când, în 1641, domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Această sărbătoare este încărcată de numeroase tradiții populare. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea caselor și a familiei, mai ales a femeilor căsătorite. În credința populară, se spune că protejează gospodăriile de nenorociri și ajută la nașterea copiilor. În această zi, se împart alimente precum pâine, must, nuci și fructe de toamnă, în amintirea celor plecați dintre noi.

Totodată, oamenii obișnuiesc să facă pomeni și să ofere pachete de mâncare celor sărmani, ca un gest de milostenie. Tradițiile de Sfânta Parascheva sunt respectate cu sfințenie mai ales în Moldova, unde se crede că aduce protecție împotriva bolilor și grindinii.

Cui urăm „La mulți ani” astăzi?

Pe 14 octombrie, sărbătorim onomastica celor care poartă numele Parascheva sau derivatele sale: Paraschiva, Chiva, Paraschiv, Chivu sau Chivuța. Această zi este o ocazie specială pentru a le ura sănătate și bucurii tuturor celor care poartă numele Sfintei Parascheva.

Sfânta Parascheva este sărbătorită cu evlavie și dragoste de creștini din toată țara, iar pelerinajul de la Iași este un moment de mare însemnătate spirituală, reamintind credincioșilor importanța credinței și a milosteniei în viața de zi cu zi.

Mai multe