Pelerinajul de Sfânta Parascheva începe astăzi, 8 octombrie. Organizatorii estimează participarea a peste 300.000 de pelerini. Noutăți în cadrul programului din acest an

Ultima actualizare:

În fiecare an, pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva adună la Iași sute de mii de credincioși din întreaga țară și din străinătate, care vin să se roage și să-și găsească liniștea sufletească în fața raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Considerată ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva este prăznuită anual pe 14 octombrie, însă evenimentele religioase și procesiunile dedicate ei încep cu mult înainte.

Sfânta Parascheva.
Sfânta Parascheva.

Importanța religioasă și spirituală a pelerinajului

Moaștele Sfintei Parascheva sunt păstrate la Catedrala Mitropolitană din Iași și sunt cunoscute pentru puterile miraculoase de vindecare. De aceea, pelerinii vin din toate colțurile lumii, unii parcurgând sute de kilometri pe jos, în semn de devoțiune. Pe parcursul evenimentului, se creează o legătură puternică între credincioși și tradițiile spirituale ale României, consolidând unitatea religioasă a națiunii.

Părintele Gabriel Cazacu, parohul Mănăstirii Cașin, a subliniat importanța acestui moment sacru: „Și în această toamnă, pelerinii români și credincioșii ortodocși sunt binecuvântați de prezența binefăcătoare a sfinților în viața noastră prin acest pelerinaj. Sfânta Parascheva ne aduce aminte de puterea credinței și a rugăciunii în momentele grele”.

Noutăți în cadrul evenimentelor din 2024

Anul acesta, pelerinajul la Iași aduce o noutate specială: venirea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, cunoscut ca Mare Tămăduitor. Moaștele vor fi aduse de la Muntele Athos, aducând astfel o binecuvântare suplimentară pentru credincioșii care caută alinare și vindecare, într-un an declarat de Sfântul Sinod drept „Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Programul oficial al pelerinajului – 8-15 octombrie 2024

În cadrul pelerinajului, vor avea loc o serie de slujbe religioase, procesiuni și activități culturale. Iată programul principalelor evenimente:

Marți, 8 octombrie 2024

06:00: Citirea Acatistului Sfintei Parascheva.

06:30: Plecarea procesiunii cu moaștele Sfintei Parascheva.

07:00: Așezarea moaștelor spre închinare.

16:00-18:00: Vecernia și Paraclisul Sfintei Parascheva.

Miercuri, 9 octombrie 2024

07:00-11:00: Sfânta Liturghie.

20:00: Întâmpinarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Joi, 10 octombrie 2024

07:00-11:00: Acatistul Sfintei Parascheva.

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Gheorghe.

Vineri, 11 octombrie 2024

19:00-20:30: Pelerinajul „Calea Sfinților”.

Sâmbătă, 12 octombrie 2024

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Andrei.

Duminică, 13 octombrie 2024

19:00: Concert de muzică sacră susținut de grupul Acapella din București.

Luni, 14 octombrie 2024 (Ziua Sfintei Parascheva)

09:30-12:30: Sfânta Liturghie pe podiumul din fața Catedralei Mitropolitane.

19:00-23:00: Slujba de Priveghere a Sfântului Iosif cel Milostiv.

Marți, 15 octombrie 2024

19:00: Concert de muzică psaltică susținut de corul Byzantion.

Având în vedere că organizatorii estimează participarea a peste 300.000 de pelerini, dintre care 50.000 se vor afla simultan în apropierea raclei pe 13 și 14 octombrie, au fost luate măsuri stricte de siguranță. Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău va coordona siguranța publică pe durata evenimentului. Pentru evitarea aglomerației, s-a stabilit un culoar unic de acces și un traseu clar delimitat. Forțele de ordine și voluntarii vor fi prezenți pe tot parcursul pelerinajului pentru a asista participanții.

Pentru a evita situațiile neplăcute, credincioșii sunt sfătuiți să respecte indicațiile forțelor de ordine, să aibă grijă de copii și persoane vulnerabile, și să se asigure că au la ei apă, mâncare și medicamente necesare. Pelerinii sunt, de asemenea, încurajați să participe în primele zile pentru a evita aglomerația din 13 și 14 octombrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
jessica waite jpg
california palmieri istock jpg
accident centura jpg
gandaci de bucatarie jpeg
index webp
par animale istock jpg
profesor sotie amant historia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net