Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași creează confuzie printre credincioși: se ține post pe 14 octombrie?

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este celebrată pe data de 14 octombrie. Sărbătoarea cu cruce roșie în calendar este respectată de către credincioși, însă există o nelămurire cu care mulți se confruntă: se ține, sau nu post în această zi? 

Sfânta Cuvioasă Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva

Biserica Ortodoxă celebrează anual, pe data de 14 octombrie, sărbătoarea cu cruce roșie Sfânta Parascheva de la Iași. Este o zi în care credincioșii țin post până la ora 12, când preoții termină slujba. În popor se vehiculează că persoanele care nu țin post dimineața și mănânce produse care nu sunt de post se pot confrunta cu dureri de stomac. 

Românii țin post de Sfânta Cuvioasă Parascheva

De mult timp există diverse contradicții conform cărora nu s-ar ține post de Sfânta Parascheva, dar deja am elucidat această problemă. Chiar și pe site-ul dexologia.ro sunt informați de faptul că postul se practică de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: 

„Întrucât rugăciunea fără iubire de aproapele nu poate ajunge la Dumnezeu, Care este Iubire, Fericita Parascheva a adăugat la rugăciunile ei încă două fapte bune: postul şi milostenia. Căci postul dă aripi rugăciunii şi o înalţă la cer, iar milostenia, fiica cea dintâi a iubirii, duce rugăciunea înaintea tronului Preasfintei Treimi.

Astfel, mireasa lui Hristos nu gusta nimic până seara, în zilele de post; iar în sărbători, când se întorcea de la biserică, îşi schimba de multe ori hainele ei bune şi de preţ, date de părinţi, cu hainele rele şi rupte ale copiilor săraci, care cereau milostenie la uşa bisericii. Pentru aceasta, cuvioasa primea multe mustrări şi bătăi de la mama ei, când o vedea îmbrăcată în haine urâte şi sărace.” - informează sursa amintită. 

Rugăciunea pe care o rostesc credincioșii 

  „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.  

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Două anotimpuri în România. FOTO observatoruph.ro
drone record guinness china jpg
papa francisc jpg
laza 1 jpg
biserica neagra obiective turistice orasul brasov 6 2048x1536 jpg
image png
Calatori evacuati metrou tineretului jpg
anaf site jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net