Cine a fost ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler și ce secrete a ascuns până aproape de moarte

20 iulie 2023 17:29   Fapt divers

O femeie, despre care se crede că a fost ultima supraviețuitoare a așa-numitului Führerbunker, buncărul lui Hitler, de la Berlin, a murit la sfârșitul lunii iunie, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 95 de ani. Se numea Johanna Ruf. Ea a lucrat inițial într-un buncăr de la stația Anhalter, dar apoi s-a mutat în Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler.

În aprilie 1945, când avea vârsta de 15 ani, Johanna Ruf făcea parte din Bund Deutscher Mädel, aripa feminină a organizației de tineret a partidului lui Hitler. În ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce orele de școală au fost întrerupte în luna ianuarie a anului 1945 , ea a lucrat ca asistentă, inițial, într-un buncăr de la stația Anhalter, dar apoi s-a mutat în Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler.

Și-a notat gândurile și experiențele trăite în „zona de apărare a cetății”, cum era cunoscută zona din jurul Cancelariei. Apoi, în 2017, a publicat o serie de memorii intitulată „O palmă pentru micul Goebbels”.

Am scris ceva pe bucăți de hârtie în fiecare zi, apoi am scris într-un caiet și apoi la mașina de scris. Mult timp, mi-a fost rușine pentru că i-am dat lui Helmut, micul Goebbels, o mare palmă peste față. Era așa de obraznic! Prea entuziasmat. L-am amenințat că îl pălmuiesc. El a spus: «Haide atunci!» Așa că i-am dat una. Câteva ore mai târziu, Helmut și cele cinci surori ale lui erau morți, otrăviți de mama lui Magda în buncăr”, a povestit ea, relatează Historia.ro.

Un doctor a informat-o că Hitler s-a sinucis

Berliner Zeitung a relatat că Ruf a fost și unul dintre ultimii oameni care i-au văzut pe copiii lui Goebbels înainte ca aceștia să fie uciși de părinții lor în buncăr. În ciuda faptului că nu l-a întâlnit niciodată pe Adolf Hitler, femeia susține că l-a văzut în schimb pe notoriul său ministru al propagandei, Joseph Goebbels, când el a vizitat spitalul unde a ținut un discurs de încurajare în timp ce Armata Roșie sovietică se apropia: „El a spus: «Victoria finală este la ușă», dar nu erau decât ruși la ușă”. 

Totodată, Wieland Giebel, care a editat cartea lui Ruf, a spus că lucrarea ei este o dovadă importantă care discreditează conspirația că Hitler a supraviețuit, întrucât ea povestește cum un doctor a informat-o că Hitler s-a sinucis și că soldații i-au ars corpul.

Führerbunkerul din centrul Berlinului a fost finalizat între 1936 și 1944, iar Hitler s-a mutat în cele din urmă în el pe 16 ianuarie 1945. Apoi și-a petrecut ultimele 105 zile din viață în buncăr, în timp ce Armata Roșie a lui Stalin strângea lațuri în jurul capitalei celui de-al Treilea Reich.

Buncărul pe două etaje a fost situat sub sediul lui Hitler, Cancelaria Reichului. Conținea un birou, infirmerie și sală mare de conferințe. Hitler s-a căsătorit cu Braun în buncărul său pe 29 aprilie și s-a împușcat a doua zi. 

Mai multe