Cu ce se tratează urgent pomii fructiferi afectați de vremea rea. Secretul grădinarilor cu experiență
Vremea rea din ultima perioadă a afectat pomii din livadă. Un specialist a explicat că trebuie să se intervină urgent cu produse pe bază de cupru sau pe bază de captan, acolo unde pomii au fost distruși de grindină. Totodată, toamna este și anotimpul când este cel mai indicat să fie plantați pomii fructiferi.
Efectele fenomenului de grindină
Marius Roman, pomicultor, a vorbit despre efectele fenomenului de grindină asupra pomilor afectați. „În primul rând în momentul în care avem grindină suntem afectați de două ori, în primul rând producția de fructe care poate fi chiar distrusă sau redusă semnificativ și mai mult decât atât afectată, scade foarte mult calitatea.
Și în al doilea rând, dacă grindina este foarte deasă și bucățile de gheață sunt foarte mari, în funcție de perioada în care survine grindina, dacă lăstarii nu sunt bine lemnificați se poate spune că avem și pomii afectați, respectiv se produc răni la nivelul scoarței și în mod special pe lăstarii tineri. Pe aceste răni devin suport de pătrundere a infecțiilor, a agenților patogeni și de aici putem să avem probleme pe termen lung, foarte grave care pot conduce și la scăderea longevității plantației”, a explicat, la Agrostrategia, Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din localitatea Afumați, județul Ilfov.
Cu ce tratament trebuie să se intervină
„Imediat după ce avem astfel de fenomene meteorologice, respectiv grindină, trebuie să venim cu un tratament fitosanitar. Noi recomandăm și în același timp folosim un produs ce are ca substanță activă captan. Sunt mai multe produse care se găsesc în piață cu această substanță activă. În același timp se pot folosi și produse pe bază de cupru. Mai revenim la câteva zile cu încă un produs pe bază de hidroxid de cupru sau pe oxid de cupru, pe bază cupru”, a arătat dr. ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman.
De ce să plantezi toamna pomi fructiferi
Toamna oferă numeroase beneficii plantării din această perioadă. Temperaturile scăzute din timpul toamnei sunt mai favorabile decât cele din primăvară. Solul este deocamdată cald, iar până la venirea înghețului rădăcinile cresc și se fixează în sol.
Ploile de toamnă sunt mai abundente, asigurând o bună prindere și facilitând contactul răcădinilor cu solul. Toamna, dăunătorii nu mai reprezintă o problemă pentru plantele dumneavoastră. De asemenea, nici fertilizarea nu este necesară vegetației plantate acum. Arborii și arbuștii pe care îi plantați toamna, în primăvară vor avea creșterile mai mari și viguroase comparativ cu cele plantate primăvara, fără a fi supuse pericolului unui îngheț.