Cu ce trebuie să stropești pomii primăvara. Vor fi feriți de dăunători și vor face zeci de kilograme de fructe gustoase
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja începem să ne apropiem cu pași repezi de începutul primăverii, iar pentru mulți români, această perioadă din an înseamnă un singur lucru: trebuie stropiți pomii. Iar dacă știm ce anume să folosim, aceștia ne vor putea oferi mult mai multe kilograme de fructe!
Unii dintre noi putem crede că stropirea pomilor este o chestiune ce ține mai mult de tradiție, decât de practicalitate. Ei bine, acest lucru nu este deloc adevărat, iar dacă ne dorim ca pomii noștri să fie protejați împotriva dăunătorilor, este foarte important să îi stropim primăvara.
Cele mai mari pericole pentru pomii noștri sunt boli precum făinarea și rapănul. Prima dintre acestea atacă lăstarii tineri, cât și frunzele pomilor, în timp ce rapănul este o boală foarte periculoasă care poate afecta pomii fructiferi. Aceștia vor fi atacați în întregime, lăstarii, frunzele, până și florile pot fi afectate.
Cu ce trebuie să stropim pomii
Potrivit experților, cel mai bine este să stropim pomii încă de la începutul anului, odată ce temperaturile depășesc 5 grade Celsius. Un lucru la care trebuie să fim atenți este faptul că valorile din termometre nu scadă sub pragul de zero grade pe timpul nopții. Zilele fără vânt și umiditate sunt perfecte pentru prima stropire, mai ales după tăierile de primăvară. Pomilor le sunt necesare cam 5 stropiri, de-a lungul unui an.
În privința substanțelor pe care trebuie să le folosim, zeama bordeleză este una dintre cele mai bune, într-o doză de aproximativ 3,75 - 5,0 kg/ha. Diversele boli care pot ataca pomii pot fi ținute la distanță cu fungicidul Alcupral 50 PU, în doza de 3,75 - 5,0 kg/ha. Un lucru la care trebuie să fim atenți este faptul că substanțele pe bază de cupru nu trebuie amestecate cu ulei horticol. Trebuie să lăsăm să treacă minim 7 zile, ori maxim 10, înainte de a folosi astfel de substanțe.