Cum a ajuns porecla unui președinte american numele uneia dintre cele mai îndrăgite jucării de pluș

18 februarie 2024 14:05   Fapt divers

Care credeți că este legătura dintre clasicul ursuleț de pluș și un președinte american? Ei bine, primul nu ar fi existat fără cel de-al doilea. Cu toții am avut în copilărie și probabil că nu lipsește nici în prezent din arsenalul niciunui copil cunoscutul și simpaticul „Teddy bear”. Ce majoritatea oamenilor nu știu este faptul că acest celebru ursuleț de pluș a fost numit după porecla unui președinte american.

Una dintre cele mai îndrăgite jucării din lume a fost creată în onoarea președintelui Theodore Roosevelt, după ce acesta a refuzat să împuște un urs în timpul unei sesiuni de vânătoare, în anul 1902. Liderul Statelor Unite ale Americii era un împătimit al vânătorii, activitate pe care o practica ori de câte ori avea ocazia, iar în toamna anului 1902, guvernatorul statului Mississippi a organizat o partidă de vânătoare în cinstea acestuia.

Bineînțeles, o scenă din cadrul acelui eveniment a rămas în istorie. Mai exact, cei care îl însoțeau pe Roosevelt au prins un urs negru, l-au imobilizat și l-au legat de un copac, pregătind astfel „prada” pentru marele lider.

Surpriză, însă, președintele a reacționat complet diferit față de cum se aștepta audiența. El a refuzat să împuște animalul, fiind de părere că ar fi un act lipsit de fairplay să-l vâneze în timp ce este deja imobilizat și aflat în suferință. „Am fost la vânătoare prin toată America și sunt mândru să fiu vânător, dar nu aș fi mândru de mine însumi dacă aș împușca un urs obosit și epuizat care a fost legat de un copac”, ar fi spus Theodore Roosevelt, potrivit historia.ro.

„Teddy bear” a devenit un adevărat simbol universal al copilăriei

Istoria cu ursul nu s-a încheiat aici, căci acest eveniment a fost sursa de inspirație perfectă pentru o caricatură apărută în „The Washington Post”, în 16 noiembrie 1902, realizată de Clifford Berryman. Mai mult, cum președintele era cunoscut și sub apelativul Teddy Roosevelt, un imigrant rus, evreu, Morris Michtom, a venit cu o idee inedită după ce a văzut caricatura cu liderul Teddy Roosevelt și cu ursul, aceea de a crea o jucărie din pluș care să întruchipeze un ursuleț.

Așa a luat naștere „Teddy bear”. Înainte de a ajunge în vitrina magazinului domnului Michtom din New York, pe 15 februarie 1903, acesta a trimis creația la Casa Albă, împreună cu o cerere către președintele Roosevelt de a-i acorda permisiunea să-i folosească porecla prezidențială, Teddy, pentru a boteza noua jucărie, iar liderul a fost de acord.

Succesul comercial al jucăriei a fost impresionant, iar soții Michtom au pus bazele unei fabrici de păpuși (Ideal Novelty and Toy Co.), care, după moartea proprietarului, a devenit cea mai mare companie de acest tip din Statele Unite ale Americii.

Apoi, au început să fabrice celebrii ursuleți Teddy și alți numeroși producători din domeniu, aceștia devenind între timp un adevărat simbol universal al copilăriei și o dovadă incontestabilă că istoria se joacă și frumos.

Mai multe