Cum arăta prima hartă a lumii. Ce loc de pe Pământ se afla în centrul ei

16 noiembrie 2024 11:34   Fapt divers

Ai fost vreodată curios să afli cum arată prima harta a lumii? Ei bine, această datează din anul 600 înainte de Hristos și a fost reprezentată de un filozof cunoscut.

Cum arăta prima hartă a lumii creată de faimosul filozof Anaximandros 

Anaximandros din Milet, celebrul filozof care a reprezentat prima hartă a lumii a avut origine greacă și a fost liderul Școlii ioniene. Atât el, cât și dascălul și precursorul sau, Anaximandru au vaste cunoștințe în matematică, astronomie, geografie și științele naturii. Filozoful a încercat să creeze prima hartă a lumii bifând un moment special în evoluția cartografiei.

Ceea ce o face să fie spectaculoasă, este designul circular, având în centru Marea Egee, tărâmurile faimoase ale lumii aflându-se în exterior alături de marea întindere a oceanului. Acest lucru indică faptul că Anaximandros din Milet știa deja că pământul este rotund.

Încă din antichitate, harta era folosită extrem de des, fiind un instrument practic pentru îmbunătățirea navigației și ușurarea comerțului între teritoriile din apropierea Mării Mediterane și Marea Neagră.

Reprezentarea circulară a hărții antice cuprinde pământul întreg cunoscut de grecii din cele mai vechi timpuri și a devenit un ajutor necesar pentru comercianții și marinarii care care cutreierau apele interconectate.

Ce a însemnat, de fapt, reprezentarea filozofului

De asemenea, harta creată de filozoful Anaximandros nu a fost doar un simplu ajutor de navigație sau un element în politică, ci mai degrabă o mărturie pentru curiozitatea umană de a înțelege creațiile și complexitatea lumii.

Deși harta ar fi departe de adevăr, aceasta a reușit să răscolească lumea Greciei Antice.

Prin creația sa globală, Anaximandros din Milet a depășit granițele fizice și a transformat totul într-un canal de cercetare, comerț, unitate politică și o sursă de inteligență. Această reprezentare grafică a rămas o mărturie antică între filozofie, interconexiune și practicitate, dar și o dorință a lumii de a cunoaște misterele lumii, conform publicației străine digitalmapsoftheancientworld.com 

Mai multe