Țările de care puțini oameni își mai amintesc! Au dispărut complet de pe hărțile de azi

Mulți dintre noi putem cădea în capcana de a crede că statele de astăzi sunt indestructibile, iar indiferent ce s-ar întâmpla, ele vor rezista de-a lungul mileniilor. Cu toate acestea, realitatea este mult mai fluidă și imprevizibilă decât am crede, iar nenumărate state deja au dispărut de pe hărți, din motive destul de bizare.

Unele țări au dispărut complet de pe hartă / foto: Pixabay
Unele țări au dispărut complet de pe hartă / foto: Pixabay

În cartea sa, „Atlasul țărilor dispărute”, autorul Gideon Defoe vorbește despre destinul a 48 de state care au dispărut complet, unele dintre acestea din motive destul de neașteptate.

Cei de la worldpopulationreview.com spun că speranța de viață medie a unui stat este de aproximativ 150 de ani. Cu toate acestea, unele astfel de state nu au reușit nici măcar să ajungă la această durată medie. Iar atunci când vine vorba despre state dispărute, acestea pot varia de la microstate de care poate că nici măcar nu am auzit, la giganți geopolitici precum Uniunea Sovietică.

Statele care au dispărut complet de pe hărți

Un exemplu ceva mai neobișnuit atunci când vine vorba despre state dispărute este cel al Neutral Morsnet, un microstat creat în 1816, la finalul războaielor napoleoniene. Această „țară” nu conținea decât o mină de zinc situată între Belgia și Prusia, iar în ciuda mărimii sale, Neutral Morsnet a supraviețuit până la finalul Primului Război Mondial, atunci când a devenit parte a Belgiei.

Republica Sonora este un alt astfel de stat dispărut. Această „țară” s-a născut în 1853, atunci când Wiliam Walker, un oportunist susținut de alți 50 de oameni, a încercat să revendice un teritoriu de pe coasta Mexicului. Cu toate acestea, Walker a încăput rapid pe mâna autoritoților americane.

Unele exemple sunt aproape de România

Desigur, nu trebuie să mergem până la capătul lumii pentru a găsi state care au dispărut de pe hartă. Două dintre acestea se aflau chiar la granițele României, până acum câteva decenii!

Mai precis, este vorba despre Uniunea Sovietică și Iugoslavia. Cândva țări atât de important de-a lungul lumii, ambele au dispărut astăzi de pe hărți, odată cu dizolvarea regimurilor politice care conduceau aceste două țări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net