Comoara uitată de lume! O biserică veche de 250 de ani, cu 4 cruci încastrate în perete, a ajuns o ruină, în ciuda arhitecturii sale deosebite

Ultima actualizare:

Este un loc unic în țara noastră, vechi de peste două secole, însă care, din păcate, astăzi a ajuns o ruină uitată de cei mai mulți dintre noi. Cu toate acestea, în ciuda stării avansate de degradare a clădirii, frumusețea acestei vechi biserici încă mai poate fi sesizată de cei care ajung aici.

Biserica se află în județul Dolj / foto: Facebook/Țara cu Balauri
Biserica se află în județul Dolj / foto: Facebook/Țara cu Balauri

Este un loc vechi de 250 de ani, cu o arhitectură fascinantă, însă, în ciuda frumuseții, cât și a valorii istorice pe care o are, astăzi a ajuns o ruină. Această biserică incredibilă poate fi găsită în satul Gruița, din comuna Goiești, în județul Dolj.

Cunoscută drept Biserica „Crucile”, ea are hramul Înălțării Maicii Domnului, iar legenda spune că un cioban ar fi fost cel care a început construcția, după ce a avut un vis în care Dumnezeu îl îndemna să construiască o biserică în locul unde pășuna oile.

Biserica are o vechime de 250 de ani

Fundația acestei construcții impresionante s-a finalizat undeva între anii 1750 și 1753, iar unul dintre motivele pentru care biserica este atât de faimoasă este faptul că are 4 cruci încastrate în pereți.

Se pare că, inițial, ar fi fost vorba despre 5 astfel de cruci, însă una dintre ele a dispărut, de-a lungul secolelor. Fiecare cruce are o înălțime de peste doi metri, având și diferite simboluri inscripționate pe ele.

Din păcate, doar foarte puțini români își mai amintesc astăzi de acest monument impresionant.

Patru cruci sunt încastrate în pereți

Două dintre cele patru cruci / foto: Facebook/Țara cu Balauri
Două dintre cele patru cruci / foto: Facebook/Țara cu Balauri

„În urmă cu aproape trei secole, pe colinele din apropierea Craiovei, un cioban pe nume Radu începe ridicarea unui lăcaș religios acolo unde acesta pășuna oile. Asta după ce într-un vis i s-a arătase divinitatea care i-ar fi zis ”să faci Biserica!”. Pe locul respectiv se pare că exista multă vegetație, mulți stejari și alți arbori puternici.

Ctitorul Radu, în jurul a cinci sau mai mulți stejari, pune astfel fundația unei biserici finalizată undeva între 1750-1753. Folosindu-se de acei stejari, acesta cioplește mai multe cruci pe care le încastrează în construcția bisericii. Din poveștile de odinioară, se pare că ar fi existat minim cinci cruci”, scrie pe pagina de Facebook „Țara cu Balauri”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie haine dulap shutter jpg
victor rebengiuc faleze de nisip jpg
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net