Cum au fost salvate mii de persoane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial! Povestea incredibilă a maeștrilor falsificatori
Al Doilea Război Mondial a dus la distrugerea comunității evreiești poloneze. Datele arată că aproape 3 milioane de evrei au căzut victime ale persecuției. Totuși, câteva zeci de mii au supraviețuit, fiind ascunși de polonezi. Mulți dintre ei aveau pașapoarte false, scrie adevărul.ro.
Evreii sunt prezenți pe teritoriul polonez de mai bine de o mie de ani. Datorită politicii tolerante a regilor polonezi care, timp de mai multe secole, au acceptat evrei persecutați veniți din alte țări, diaspora evreiască s-a mărit continuu, ajungând cea mai mare din Europa. În Polonia interbelică, evreii reprezentau între 8 și 10% din întreaga populație.
La 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia, iar la 17 septembrie aceasta a fost atacată dinspre est de Uniunea Sovietică. Cele două puteri totalitare și-au împărțit între ele țara cucerită.
Evreii făceau parte din categoria "suboameni"
Politica germană față de populația poloneză era diferită față de cea aplicată evreilor. Ambele aparțineau însă în opinia naziștilor, unei categorii umane inferioare – „suboameni‟; doar că evreii ar fi reprezentat o categorie inferioară chiar și acesteia. Față de polonezi, nemții foloseau teroarea, care trebuia să sperie poporul, lipsindu-l de liderii săi și de dorința de a rezista.
Vroiau să-i transforme în sclavi, care să muncească pentru „rasa germană superioară‟. Cu timpul, polonezii ar fi fost strămutați în est, iar teritoriile lor, germanizate. Soarta evreilor era cu mult mai crudă: toți, fără excepție, de la nou-născuți la bătrâni, erau condamnați la moarte doar pentru că se născuseră evrei.
Cum erau umiliți evreii
Persecuțiile asupra populației evreiești au început imediat după ce armatele germane au trecut granița poloneză. La început au fost umiliți (de exemplu, li s-au tăiat bărbile și perciunii), apoi bătuți, iar ulterior li s-a confiscat avutul. Au fost obligați să poarte la vedere steaua lui David. Le-au fost luate proprietățile, li s-a limitat libertatea de mișcare și au fost obligați la muncă silnică, toate acestea facilitând, în final, exterminarea lor.
Se făceau pașapoarte false
Ładoś și personalului său diplomatic au realizat una dintre cele mai mari operațiuni de salvare din Europa. Ideea s-a format în jurul anului 1940: Folosind instrumentele crimei - mai exact, falsificarea - personalul ambasadei a văzut o cale de a ajuta. Un angajat al ambasadei Paraguayului era dispus să le furnizeze pașapoarte în alb.
Aceștia au stabilit că îi puteau ajuta pe evrei să călătorească în Uniunea Sovietică și să iasă din ea, care la acea vreme nu permitea nici evreilor sovietici să iasă, nici evreilor polonezi să tranziteze. De acolo, acești călători evadați puteau apoi să obțină vize de tranzit către Japonia sau în altă parte, prin intermediul diplomaților de ajutor din alte ambasade poloneze. Oricât de sumară ar fi fost această rută, era mult mai bună decât să rămână sub o guvernare germană sau sovietică din ce în ce mai represivă și mai violentă.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.