Adevărul despre originile conflictului dintre palestinieni și evrei. Crearea statului Israel a transformat Palestina într-o „bombă”

Ultima actualizare:

Conflictul dintre Israel și Palestina a început acum 43 de ani, dar totul a pornit de la înființarea Statului Israel într-o Palestină dominată de populație arăbească, la finele celui de-al Doilea Război Mondial.

Conflictul dintre Israel și Palestina are o istorie de peste 70 de ani / foto: Profimedia
Conflictul dintre Israel și Palestina are o istorie de peste 70 de ani / foto: Profimedia

De atunci și până acum nu au fost găsite soluții pentru a aduce pacea în regiune. Conflictul are deja o istorie de 7 decenii și jumătate de istorie. De altfel, întreaga existență a celor două populații este, încă din anii 20, ai secolului trecut, a fost marcată de conflicte, fie mocnite sau sporadice, fie de anvergură cu multe pierderi de vieți omenești.

Totul a început la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial atunci când, cu acordul Organizației Națiunilor Unite(ONU) a fost creat Statul Israel, pe teritoriul Palestinei, o zonă cu populație majoritar arabă, transmite adevărul.

Evreii din Rusia și visul „casei” Israelului, printre arabi

Israelul s-a născut, practic, în urma intervenției liderilor și intelectualilor din lumea evreiască din Europa, în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX.

De fapt, Israelul de astăzi, se trage din mișcarea sionistă de la finele secolului al XIX-lea din Rusia. Termenul de Sion vine de la Muntele Sion, nucleul regatului lui David în Israel.

Sionismul a fost o mișcare politică și culturală ce presupunea emanciparea comunităților evreiești din Europa, în special, și crearea unui stat național evreiesc pe teritoriul fostelor regate antice ale lui Iuda și Israel, din zona Orientului Apropiat.

Mișcarea a apărut ca și consecință a persecuțiilor etnice și religioase îndurate de comunitățile evreiești în perioada accelerării naționalismului european.

În 1896 jurnalistul Theodor Herzl publica un pamflet politic, „Statul evreiesc”, prin care argumenta necesitatea întemeierii unui stat național evreiesc, în Palestina (n.r. considerată acel tărâm promis de Dumnezeu evreilor, în Vechiul Testament), tocmai pentru a-i proteja pe evrei de anti-semitism.

Herzl, care a fost și liderul mișcării sioniste spune că evreii moderni sunt urmașii israeliților și macabeilor antici, din Vechiul Testament, iar întemeierea unui stat evreiesc, în Palestina, ar semnifica reîntoarcerea pe pământurile strămoșilor.

La finalul secolului XIX Palestina este ocupată de Imperiul Otoman. De altfel, acest teritoriu, trecuse de la un imperiu la altul, timp de aproape 2000 de ani și era locuit de o populație majoritar arabă dar și de o minoritate evreiască.

Așa cum era de așteptat, autoritățile otomane au refuzat întemeierea unui stat evreiesc în Palestina. Cu toate acestea, Palestina, devenise o țintă predilectă pentru tot mai mulți evrei care fugeau de naționalismul european.

Dupp ce Revoluția din 1905, din Rusia a eșuat, tot mai mulți evrei ruși au început să migreze în Palestina. În anii următori, sute de mii de evrei continuau să migreze în teritoriile palestiniene.

Declarația Balfour și nașterea războiului

Până aproape de finalul Primului Război Mondial, comunitățile evreiești și populația arabă au conviețuit, sub administrația otomană. În anul 1917, Imperiul Otoman se prăbușea. Palestina a trecut sub control colonial britanic.

Tot în 1917, Marea Britanie a elaborat „Declarația Balfour” prin care se recunoștea stabilirea unei patrii naționale pentru evrei în Palestina. Declarația Balfour a fost autorizată de Liga Națiunilor în 1922.

Atunci, populația palestiniană s-a opus clar stabilirii unui stat evreiesc în Palestina, dar acest lucru nu prea a contat. Comunitățile aflate sub stăpânire britanică, comunități întregi de evrei, speriați de răspândirea extremismului de dreapta, în Europa continua să migreze în Palestina.

Speriați că ar putea să-și strice relații cu statele arabe sau cu populația arabă, britanicii au încercat să limiteze afluxul de evrei în Palestina. Fără niciun rezultat.

Așadar, începând din 1929 între comunitățile de evrei și arabi palestinieni au început conflicte sângeroase. Uneori atacurile atât ale evreilor cât și ale palestinienilor se îndreptau împotriva autorităților britanice, cerând independența politică.

Arabii din Palestina au început o revoltă a palestinienilor care nu erau cu de acord intențiile britanicilor și americanilor de a împărți Palestina între evrei și arabi.

La rândul lor, evreii au organizat numeroase acțiuni și sabotaje împotriva britanicilor, pe care-i acuzau de trădare a cauzei sioniste. Conflictul deschis între evrei și arabi avea să izbucnească, în Palestina, după Al Doilea Război Mondial.

Un stat creat în debutul Războiului Rece

Situția avea să se complice chiar din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Mulți evrei au început să intre ilegal în Palestina pe fondul Holocaustului din Germania dar și din alte state europene.

După război, supraviețuitorii Holocaustului dar și mulți alți evrei veniți din state care intraseră în blocul cumunist, au început să ajungă în Palestina, iar tensiunile aveau să ajungă la cote mari. Totodată, în anul 1947, depășiți de situația din Palestina, britanicii au decis să predea mandatul asupra acestui teritoriu.

Statele Unite și URSS două state care împărțeau efectiv lumea în sfere de influență, prefigurând Războiul Rece, au hotărât susținerea înființării unui stat evreiesc în Palestina.

De fapt, împărțirea Palestinei în două, între un stat evreiesc și unul arab. În anul 1948, pe data de 14 mai, era proclamată declarația de independență a Statului Israel. Era, practic, actul de naștere al Israelului de astăzi.

Noul stat format a fost recunoscut imediat de Statele Unite, Uniunea Sovietică dar și alte state importante la nivel mondial. De altfel, primul stat care a recunoscut Statul Israel a fost URSS, Stalin crezând că noua țară va limita imperialismul britanic din Orientul Apropiat.

SUA a ezitat, la început, să valideze noul stat Israel. Adică a recomandat ca Palestina să divizată în provincii arăbești și evreiești dar nu în state de sine stătătoare. Și asta în condițiile în care membrii Departamentului de Stat se temeau ca nu cumva arabii, decepționați de această decizie a marilor state vestice să treacă în tabăra sovietică. În plus, se temeau și de posibilele restricții privind aprovizionarea cu petrol din zona arabă.

Totuși, la presiunile evreilor din Congresului SUA, președintele Harry Truman a recunoscut independența și formarea Statului Israel. Noul stat Israel a primit mai mult de jumătate din Palestina, deși populația evreiască era mai mică decât cea arabă, din această regiune. Arabii palestinieni au primit Cisiordania și Gaza.

Ierusalimul era conform rezoluției 181 a ONU care prevedea divizarea Palestinei într-un stat arab și unul israelian, o zona demilitarizată sub control internațional. După 10 ani locuitorii orașului urmau să decidă de partea cui treceau.

Totuși, deși Ierusalimul azi este al Israelului, este revendicat și de palestinieni. O vreme, orașul a fost împărțit. Partea vestică aparținea Israelului, iar estul Palestinei. După înființarea statului Israel sute de mii de palestinieni au fost plece să plece în exod.

Primul prim-ministru al Israelului a fost liderul sionist Ben-Gurion. Noul stat a fost nevoit să facă față a numeroase provocări. Cea mai eminentă era invazia arabă.

Un stat invadat a doua zi după constituire

Rezoluția 181 a pus totul pe un butoi de pulbere. Încă dinaintea retragerii autorităților britanice în 1948, sioniștii au fost nevoiți să lupte contra gherilelor palestiniene ale lui Al Husseini.

A doua zi după ce statul Israel s-a născut cinci state arabe au început pregătirile pentru invadare. Arabii nu s-au împăcat niciodată cu decizia ONU de a crea un stat evreiesc. Pe 15 mai 1948, trupe ale Irakului, Iordaniei, Egiptului, Libanului și Siriei au atacat Israelul.

Trupele israeliene inferioare numeric și prost echipate au rezistat totuși. Israeliții au profitat de divergențele dintre statele arabe și dezorganizerea lor. În plus, evreii au primit și ajutor străin, în armament și piese de aviație.

În special din partea URSS, prin intermediul Cehoslovaciei comuniste. În urma conflictului, Cisiordania a fost ocupată de Iordania, iar Gaza de Egipt. De cealaltă parte, Israelul a reușit să ocupe teritorii din statul arab din Palestina. Au urmat alte și alte războaie până astăzi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
traffic light 876047 1280 jpg
pizza pixabay jpg
semafor camile kumtag china captura video jpg
alfred blaschke parasutism 106 ani guinness world records jpg
primar voineasa olt jpg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
bucuresti pexels jpg
Ema Prisca si matei paun intalnire de taina 6 1024x683 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net