Cum este corect, de fapt: pârâie sau pârâuri? 68% dintre români răspund greșit

15 februarie 2024 14:57   Fapt divers

În limba română, există tot felul de forme ciudate de plural ale unor substantive. De exemplu, forma corectă de plural a cuvântului "pârâu" este "pâraie", nu "pârâuri". Click! îți prezintă greșelile frecvente pe care le fac românii atât în exprimare, cât și în scris. Și nu uita, limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă.

Content image

"Pârâu", la plural "pâraie"

Pe lângă substantivele defective de plural, adică substantive care nu au o formă de plural, există și o serie de cuvinte care se aud ciudat atunci când în vorbire sunt folosite la plural. De exemplu, să luam cuvântul "pârâu". Este greșit să spui "pârâuri", forma corectă fiind "pâraie". Datele arată că 68% dintre români nu știau acest lucru. 

Alte forme corecte de plural 

Croasant/ croasante (în DOOM-2 era „croasanți”)

Ecler/ eclere (în DOOM-2 era „ecleruri”)

Aragaz › Aragaze – forma corectă de plural a substantivului „aragaz”; Aragazuri este greșit;

Almanah › Almanahuri- forma corectă de plural a substantivului „almanah”; Almanahe este greșit;

Blană › Blăni – forma corectă de plural a substantivului „blană”. Blănuri nu este greșit, dar face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate

Alte cuvinte cu forme de plural ciudate 

Macrou › Macrouri – forma corectă de plural a substantivului „macrou”;

Monedă › Monede – forma corectă de plural a substantivului „monedă”. Monezi este greșit;

Sindrom › Sindroame – forma corectă de plural a substantivului „sindrom”. Sindromuri este greșit;

Sânge › Sângiuri – forma corectă de plural a substantivului „sânge”. Totuși, nimeni nu folosește acest substantiv la plural.

Pârâu › Pâraie – forma corectă de plural a substantivului „pârâu”. Pârâuri este greșit.

Substantive fără plural

În limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural. Iată câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism etc.

Curiozități din limba română 

Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere.

Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este ”kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Mai multe