Care este, de fapt, pluralul cuvântului „trafalet”. Mulți români folosesc forma greșită

Limba română este una destul de dificilă, cu o gramatică foarte complicată pentru multe persoane. Apar destul de multe probleme atunci când se folosește pluralul anumitor cuvinte, iar printre aceastea se numără și termenul „trafalet”. Care este, de fapt, forma corectă de plural?

Care este, de fapt, forma corectă de plural a cuvântului „trafalet” / foto: Pexels
Care este, de fapt, forma corectă de plural a cuvântului „trafalet” / foto: Pexels

Există nenumărate cuvinte extrem de comune în limba noastră care, în ciuda popularității lor, reușesc să ne pună în dificultate. O mulțime de români folosesc o formă de plural greșită atunci când folosesc cuvântul „trafalet”. Cum este pluralul corect, „trafalete”, „trafaleți” sau „trafaleturi”?

Această unealtă este des folosită la lucrările de zugrăveli și chiar dacă cuvântul este folosit destul de des, mulți nu cunosc care este pluralul său. Potrivit DEX, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, trafalet este definit ca „unealtă de zugrăvit manual, constând dintr-un rulou confecționat dintr-un material spongios, prevăzut cu un mâner”.

Care este pluralul cuvântului „trafalet”

Atunci când vine vorba de plural, sunt folosite mai multe forme. „Trafalete”, „trafaleți” sau „trafaleturi” sunt variantele pe care, probabil, le-ai auzit de multe ori. Însă, dintre acestea, doar una singură este corectă.

Cu toate că în anumite versiuni ale DEX-ului variantele „trafalete” și „trafaleturi” apar ca fiind corecte, în cea mai recentă versiune a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), există o singură variantă corectă pentru „trafalet”, iar aceea este „trafaleți”. Astfel, corect este „Am fost la magazin să achiziționez trafaleți”, și nu „trafalete” sau „trafaleturi”.

Fără să ne dăm seama de acest lucru, de multe ori se întâmplă să folosim greșit formele de plural ale anumitor cuvinte. Printre aceastea se numără și mălai, ulei, căpșună, gheață, chibrit și multe altele.

Bineînțeles, există cuvinte în limba română care nu au formă de plural și pe care le folosim în fiecare zi, fără să știm. Printre cei mai cunoscuți și populari termeni care nu se pot folosi la plural sunt smântână, oțet, curaj, cinste, unt,  miere, pască, mazăre, piper, sete, lene, foame, oboseală etc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net