Care este pluralul corect al cuvântului „gheață”? Mulți români folosesc forma greșită

Există nenumărate cuvinte extrem de comune în limba noastră care, în ciuda popularității lor, reușesc să ne pună în dificultate. Iar o mulțime de români folosesc o formă de plural greșită, atunci când folosesc un cuvânt anume! Mai precis, este vorba despre substantivul „gheață”, care reușește să pună probleme multora dintre noi!  

Mulți români folosesc pluralul greșit / foto: IStock
Mulți români folosesc pluralul greșit / foto: IStock

Mulți vorbitori nativi ai unei limbi pică în capcana de a avea impresia că acest lucru îi face experți în toate micile detalii și particularitățile gramaticale ale limbii respective. În realitate, indiferent despre ce limbă ar fi vorba, este foarte posibil ca, chiar și fără să ne dăm seama, să folosim expresii, sau cuvinte, în mod eronat.

Iar cuvintele care ne pot pune în dificultate nu sunt doar arhaisme, ori regionalisme obscure, care mai au puțin și dispar complet din limba noastră.

De multe ori, chiar și unele dintre cele mai banale cuvinte reușesc să ne facă probleme, în ciuda faptului că le folosim aproape zilnic! Iar substantivul „gheață” este mult mai dificil decât am avea impresia!

Care este pluralul corect al cuvântului „gheață”

Ei bine, poate că am mai auzit oameni folosind cuvântul „ghețe”, atunci când trebuie să folosească forma de plural a banalului substantiv „gheață”.

Cu toate acestea, această formă de plural nu este deloc cea corectă, dacă dorim să vorbim corect gramatical! Mai precis, atunci când vine vorba despre pluralul corect al cuvântului   „gheață”, acesta este „ghețuri”!

Astfel, dacă ne aflăm într-o situație în care trebuie să folosim pluralul corect al acestui cuvânt, trebuie să știm că acesta este „ghețuri”, iar orice altă exprimare nu este deloc una corectă!

Desigur, în limba română mai există o mulțime de alte cuvinte ce au forme de plural destul de surprinzătoare, pe care mulți români nu le cunosc. De exemplu, cuvântul „azil” are ca formă de plural aziluri, în nici un caz „azile”, cum poate am mai auzit. Iar cuvântul „chibrit” are pluralul „chibrituri”, nu „chibrite”, cum spun unii români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
vreme jpg
artista 107 ani tatuaje vechi jpg
avion senegal raniti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net