Cum îți dai seama că cineva minte. Detaliul care îi dă de gol pe mincinoși!

10 aprilie 2023 16:51   Fapt divers

Gestul prin care poți detecta o persoană care minte! Ce anume îi dă de gol fățărnicia. 

Se spune că minciuna are picioare scurte, iar cercetătorii Universității din Amsterdam vin să întărească această idee. Conform ultimelor studii efectuate, oamenii de știință au reușit să descopere detaliul care îi dă de gol pe cei care mint. Este incredibil de ușor să vă dați seama când cineva vă minte!

Detaliul care îi dă de gol de mincinoși

În ciuda credinței comune potrivit căreia mincinoșii își feresc de obicei privirea în timp ce spun o minciună, experții susțin că nu este întotdeauna așa. În schimb, regula de bază pentru a descoperi dacă cineva minte este să urmărești câte detalii oferă despre subiect. 

Bruno Verschuere, profesor asociat de psihologie criminalistică la Universitatea din Amsterdam, care a lucrat la studiu, a declarat: „Poate părea contraintuitiv să asculți pur și simplu ceea ce spun oamenii și să nu fii atent la toate celelalte indicii, cum ar fi cât de convingător sau emoțional își spune cineva povestea trăită. Oamenii care spun adevărul pot oferi o descriere bogată a unui eveniment, pentru că de fapt l-au trăit, dar chiar și mincinoșii pot în continuare să pună în evidență detalii, crescând totuși riscul de a fi prinși".

Experții de la Universitatea din Maastricht, Universitatea Tilburg și Universitatea din Amsterdam au efectuat nouă teste separate pe un eșantion de mai bine de 1.400 de persoane pentru a le examina abilitățile de detectare a minciunii.

Persoanele au fost instruite să ghicească dacă declarațiile scrise de mână, transcrierile video, interviurile video sau interviurile live referitoare la activitățile unui student aflat în campus erau adevărate sau false. În cadrul primului test, 39 de participanți s-au confruntat cu declarații - atât adevărate, cât și inventate - care descriau activitățile recente ale studenților. Asta a presupus relatări despre plimbarea prin campus, mersul la vestiare și o descriere a procesului lor de gândire. Practic, studenții au fost împărțiți în două grupuri, vinovați și nevinovați. Primii au fost puși să fure un obiect dintr-un dulap, în timp ce ceilalți au fost trimiși în afara campusului să meargă la bibliotecă, să bea cafea și să sune un amic. pentru o jumătate de oră. Ulterior, după ce au îndeplinit sarcinile au fost puși să declare că în tot acel timp au fost de fapt, în campus.

Studiului a arătat că persoanele care mințeau au evitat să dea detalii despre locul evenimentului, despre oameni, acțiuni sau motivul acestora.

Datele noastre arată că bazarea pe un singur indiciu bun poate fi mai benefic decât utilizarea mai multor indicii”, spun cercetătorii.

În ciuda acestui fapt, studiul a concluzionat că detectarea înșelăciunii a fost „incredibil de dificilă", deoarece participanții au avut o rată de acuratețe de 59-79% în general.

Unii au sugerat că acuratețea de a detecta minciuna variază în funcție de persoana cu care discutăm. Alți experți au indicat, în schimb, expresia facială ca fiind un semnal evident al onestității, zâmbetele false apărând doar în zona gurii, ca și cum omul nu zâmbește și cu ochii.

Este vorba, de fapt, despre cum să observi foarte atent", a declarat anterior Pamela Meyer, autoarea cărții „Liespotting". 

Mai multe