Cum păstrezi ceapa proaspătă timp de 6 luni. Trucul secret la care poți să apelezi

15 aprilie 2024 16:33   Fapt divers

Dacă ceapa încolțește, se înmoaie sau mucegăiește, este foarte posibil să nu fie depozitată în locul potrivit. Ceapa nu trebuie să fie ținută la temperaturi reci. Totodată, trebuie să fie ținută departe de cartofi. 

Ceapa trebuie păstrată într-un loc uscat și întunecat 

Expertul în igiena alimentară Sarah Taylor, de la High Speed Training, împărtășește cunoștințele sale despre modalitățile optime de păstrare a cepei proaspete și gustoase pentru perioade mai lungi, chiar și de luni de zile. Sarah recomandă să nu păstrăm ceapa în frigider, deoarece frigul și umezeala pot accelera procesul de deteriorare.

Ceapa este cel mai bine păstrată într-un loc uscat și întunecat și nu trebuie păstrată la frigider”, explică experta. Pentru a prelungi durata de viață a cepei, este recomandat să o scoatem din ambalajul de plastic imediat după achiziționare. 

Ceapa nu trebuie ținută lângă cartofi 

„Scoateți-le din punga lor de plastic pentru a permite aerului să circule în jurul lor și mențineți-le separate de cartofi, deoarece cele două împreună pot afecta durata de viață a ambelor articole”, adaugă Sarah, potrivit The Mirror. Pentru cei care doresc să economisească timp fără a compromite gustul, experta oferă sfaturi pentru păstrarea cepei tocate. După ce a fost tăiată, ceapa poate fi pusă în pungi de congelare pentru a-și păstra prospețimea pentru utilizare ulterioară.

Pentru depozitarea pe termen scurt, gospodinele recomandă să puneți ceapa într-un castron pe tejgheaua din bucătărie. Sau ceapa se taie felii și se pune pe mobilă. Dacă vorbim despre o perioadă lungă de timp însă, ceapa trebuie păstrată într-un loc răcoros, uscat și întunecat, unde razele directe ale soarelui nu au acces.

Ceapa conţine elemente esenţiale pentru organismul nostru

În ciuda mirosului nu tocmai plăcut, ceapa este considerată o legumă extrem de sănătoasă, datorită proprietăţilor incredibile pe care le are. Este importat să ştiţi că ceapă conţine elemente esenţiale pentru organismul nostru, precum uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenţi, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, carotin, fitoncide, minerale, calciu, natriu, călâu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu.

Potrivit unui studiu realizat în Franţa, consumul de ceapă (cel puţin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului de sân.

Mai multe