Cum să ai grijă de câinele tău pe timp de caniculă. Ora la care nu este bine să îl scoți afară

24 iunie 2024 11:28   Fapt divers

Căldura excesivă este foarte greu de suportat nu doar de către noi, ci și de către cățeii noștrii. De altfel, pentru animăluțele noastre de companie temperaturile ridicate sunt mult mai dificile de suportat. Așadar, pentru a avea grijă de prietenul nostru cel mai bun, trebuie să știm ora la care nu e bine să îl scoatem afară pe timp de caniculă.

Animalele de companie suferă fel de mult ca şi oamenii la temperaturi extreme. În cazul câinilor, insolaţia poate fi fatală, deoarece împiedică capacitatea de autoreglare termică a organismului câinelui. Cum ei nu au glande sudoripare, termoreglarea se face doar prin respirație. De asta stau cu gura deschisă și limba afară când este foarte cald.

Probabil că mulți care dețin un câine știu că, pentru a suporta mai ușor vara, trebuie duși la tuns, să nu îi lăsăm în maşină în timp ce ne ocupăm de treburile pe care le avem, sau să îi lăsăm să stea în soare. De altfel, și ora la care îi scoate afară pe timp de caniculă este importantă.

Când este bine să scoți câinele afară pe timp de caniculă

Bineînțeles, indiferent de cum este vremea, câinele trebuie să iasă la plimbare, însă, trebuie să avem mare grijă în ceea ce privește temperaturile, dar și la ora la care îl scoatem. Asfaltul de afară poate fi încins, iar în unele momente putem vorbi chiar și despre temperaturi de până la 70° C.

Câinele poate suferi foarte uşor un stop cardiac sau se poate sufoca, pentru că nu transpiră decât la nivelul pernuţelor şi mai elimină căldura prin gâfâit. De aceea, indicat ar fi să-l scoţi dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. De asemenea, alege zone cu iarbă, pentru că asfaltul şi betonul îi pot arde pernuţele.

Totodată, este bine să ai la tine mereu apă, astfel încât acesta să fie hidratat. Prin urmare, cea mai bună alegere ar fi ca aceasta să stea în casă în timpul orelor de vârf, ora prânzului și la ora amiezii, și scos afară dimineața și seara.

Mai multe