Cum să prepari rapid acasă cel mai sănătos snacks. Năutul copt, o opțiune la îndemâna fiecăruia

2 noiembrie 2024 0:00   Fapt divers

Năutul este foarte sățios și poate fi introdus în meniu sub forma multor preparate delicioase. Există mai multe forme de preparare a năutului decât ai fi crezut, iar beneficiile consumului acestuia sunt numeroase. Astăzi, îți spunem cum să faci năut copt, o rețetă simplă și rapidă. 

Rețetă năut copt 

Un utilizator al platformei Reddit.com îți dezvăluie trucul rapid pentru a face acasă năut copt. Rețeta este simplă și rapidă și îți garantează că este alegerea potrivită pentru o gustare sănătoasă.  „Pui năut la înmuiat în frigider peste noapte (poți să pui mai mult și să îl folosești în mai multe zile, rezistă câteva zile bune în apă). Fierbi năutul vreo 30-40 min sau până se sfărâmă ușor între degete. Îl scurgi bine de tot și îl usuci puțin (eu îl usuc cu șervețele de bucătărie).

Într-un bol, îl condimentezi (eu am folosit usturoi granulat, sare, piper și ulei de măsline, poți să pui și boia afumată). Îl întinzi bine pe foaia de copt (să fie uniform) și îl dai la cuptorul preincalzit la 180 grade până arată ca în poză, poți să îl incerci din când în când. E super simplu de făcut. Spor!", potrivit platformei reddit.com.

Năutul, o sursă excelentă de proteine, carbohidrați, vitamine

Năutul este o plantă leguminoasă cultivată și consumată pe tot globul, foarte nutritivă, o sursă excelentă de proteine, carbohidrați, vitamine (riboflavină, niacină, tiamină, acid folic), minerale (cupru, mangan, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, folat, fier), fibre solubile și insolubile. Deși nu conține multe grăsimi, năutul se remarcă prin acizi grași nesaturați valoroși din punct de vedere nutrițional, cum ar fi acidul linoleic și acidul oleic. 

La fel ca alte leguminoase, năutul conține compuși care pot împiedica absorbția nutrienților și utilizarea lor de organismul uman; ei pot fi diminuați sau eliminați prin diferite metode de preparare termică.

Năutul te poate ajuta să îți reglezi glicemia

Năutul conține amiloză, un amidon rezistent care încetinește digestia carbohidraților. Datorită indicelui glicemic scăzut și a prezenței fibrelor, acest aliment nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei după mese. Potrivit unei metaanalize, persoanele care consumă multe fibre  au un risc mai mic de a face diabet de tip 2. La persoanele cu diabet, înlocuirea carbohidraților simpli cu leguminoase, cum este și năutul, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Contribuie la sănătatea cardiovasculară 

Datorită conținutului de fibre, potasiu, magneziu, fier și vitamine B, năutul este un aliment benefic pentru inimă și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. O alimentație bogată în fibre și în leguminoase este de folos și pentru a diminua colesterolul LDL, ceea ce din nou ajută sănătatea inimii.

Poate să prevină unele tipuri de cancer

O serie de compuși din boabele de năut pot avea efecte de protecție împotriva unor tipuri de cancer, în special cancer colorectal. Consumul de fibre și de alimente bogate în amidon rezistent, cum este năutul, întreține sănătatea florei intestinale și a sistemului digestiv.

Este ușor de integrat în meniu 

Năutul se găsește în magazine uscat sau la conservă, gata preparat, precum și sub formă de făină. Năutul uscat este disponibil sub formă de boabe întregi sau decojite, această ultimă variantă fiind mai ușor de gătit, dar și mai gustoasă, în cazul în care faci humus acasă.

Năutul la conservă este un ingredient foarte practic de avut în bucătărie, deoarece trebuie doar să-l clătești și îl poți adăuga direct în mâncăruri pentru un plus de proteine și fibre; în acest caz nu mai trebuie fiert.

Mai multe